22. maja na Spomen-parku Vraca

Zbog kiše odgođena, sada ponovo pred publikom: Kultna predstava 'Ay, Carmela' pod otvorenom nebom

Kultura21.05.19, 20:16h

Zbog kiše odgođena, sada ponovo pred publikom: Kultna predstava 'Ay, Carmela' pod otvorenom nebom
„Ay, Carmela“ je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima

 

 

Nakon što se zbog loših vremenskih prilika, termin izvođenja predstave „Ay, Carmela“, u organizaciji Grada Sarajeva i SARTR-a, pomjerio, Sarajevski Ratni teatar najavljuje da će se ova predstava odigrati u srijedu, 22. maja, u 21 sat, na Spomen-parku Vraca, pod otvorenim nebom.


Spomen-park Vraca se prostire na 3000 kvadrata otvorenog i zatvorenog prostora i predstavlja jedan od najvećih kulturnih, umjetničkih, istorijskih i turističkih potencijala grada Sarajeva. U svom obnovljenom izdanju, ovaj kompleks vraća se u život upravo izvedbom predstave Sarajevskog ratnog teatra „Ay, Carmela“, dok već postoje incijative i drugih kulturnih institucija da svoje sadržaje javnosti predstave upravo u ovom jedinstvenom novom kulturnom prostoru.
 

„Ay, Carmela“  je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima. 

 

ay-carmela-vraca-plakat


Upravo iz tog razloga igranje ove predstave ima višestruko značenje u ambijentu Spomen–parka Vraca koji je od austrougarske vojne tvrđave pretvoren u službeno stratište građana Sarajava tokom Drugog svjetskog rata. Ambijentu koji je nakon Drugog svjetskog rata postao sinonim otpora i borbe građana, te pretvoren u Spomen-park, da bi, naposljetku, u ratnim devedesetim bio devastiran i služio kao mjesto odakle je grad gađan iz teškog topovskog naoružanja i snajpera.


Na austrougarskim kartama, lokacija sadašnjeg kompleksa Spomen- parka označena je imenom VRATCA (mala vrata). 
U sjećanje na sve žrtve, povodom Dana pobjede nad fašizmom, sa malih vrata grada – „Ay Carmela“ želi poručiti da fašizmu prolaza nema!


NO PASARAN!

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!