U testnoj i probnoj fazi širom svijeta

Švedska odobrila kamione bez vozača, zasad imaju ograničenu brzinu

Biznis Klub17.05.19, 09:16h

Švedska odobrila kamione bez vozača, zasad imaju ograničenu brzinu
Kamion će transportovati robu za njemačku logističku kompaniju DB Schenker. Kompanija Einride je najavila da će razgovarati sa firmama Lidl, Svenska Retursystem i ostalim o korištenju ovih kamiona za transport robe

 


Kamoni bez vozača kretat će se putevima u Švedskoj pored ostalih vozila.

 

Veliki kamioni, nazvani T-Pod teže 26 tona i zasad će se kretati između industrijskih objekata u unutar poslovnih zona. Vozila nisu u potpunosti autonomna jer će ih nadzirati udaljeni operater iz kontrolne sobe.

 

Korištenje ovih poluautonomnih kamiona za isporuke je velika prekretnica, rekao je Robert Falck iz kompanije Einride. Švedski regulatori nametnuli su striktna pravila za kontrolu T-Poda, u vezi s brzinom i udaljenosti na kojoj se može kretati.

 

Kamion je zasad ograničen na brzinu od 5 kilometara na sat kada se miješa sa ostalim saobraćajem i može napaviti putovanje između dvije lokacije na industrijskom posjedu.

 

Napredni komunikacijski sistem je postavljen pored rute kojom će se kretati kamioni tako da operater nikada ne izgubi kontakt s vozilima.

 

Kamion će transportovati robu za njemačku logističku kompaniju DB Schenker. Kompanija Einride je najavila da će razgovarati sa firmama Lidl, Svenska Retursystem i ostalim o korištenju ovih kamiona za transport robe.

 

Inače, vozila bez vozača, uključujući automobile i kamione, su u testnoj i probnoj fazi širom svijeta.

 

Većina se zasad koristi u određenim kampusima ili lokacijama poput aerodroma. Većina država zasad im dozvoljava da se uključe u saobraćaj ako imaju osobu unutra, koja će preuzeti kontrolu u slučaju problema.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!