Urednik Federalne televizije počastvovan pozivom

Dejan Kukrić u žiriju za najprestižniju svjetsku televizijsku nagradu Emmy: 'Ovo je moj veliki profesionalni uspjeh'

Mediji15.05.19, 09:57h

Dejan Kukrić u žiriju za najprestižniju svjetsku televizijsku nagradu Emmy: 'Ovo je moj veliki profesionalni uspjeh'
Dejan Kukrić je već dvadeset godina u medijima gdje radi kao odgovorni urednik, izvršni producent i televizijski reditelj

 

Urednik Federalne televizije Dejan Kukrić biće član žirija najprestižnije svjetske televizijske nagrade International Emmy® Awards 2019 koje će biti dodijeljene 25. novembra u New Yorku na završnoj gala ceremoniji na kojoj će se okupiti oko hiljadu najznačajnih osoba iz televizije, zabave i medija iz cijelog svijeta.


Prve međunarodne nagrade Emmy dodijeljene su 1973. godine i od tada predstavljaju najznačajnije profesionalno priznanje na svijetu, koje prepoznaje izvrsnost televizijskih programa produciranih van SAD-a. Nagrada Emmy dodjeljuje se u 20 različitih kategorija, poput najboljih komedija, dramskih serija, TV filmova, dokumentarnih i zabavnih programa, a Dejan Kukrić će biti u žiriju koji će ove godine dodijeliti nagrade u kategoriji televizijskih umjetničkih programa (Arts Programming).

 

„Vrlo sam počastvovan pozivom Međunarodne akademije televizijskih umjetnosti i nauka (The International Academy of Television Arts & Sciences) da budem u žiriju 47. Emmy Awards. Kada organizacija koja u više od 60 zemalja svijeta okuplja stručnjake iz svih sektora televizijske industrije prepozna vaš dugogodišnji rad u evropskim medijskim okvirima, to doživljavam kao još jedan svoj veliki profesionalni uspjeh, ali i priznanje mojoj kući RTVFBiH. Nominovani programi u ovoj kategoriji prava su inspiracija za sve nas u industriji i za publiku širom svijeta. Biće velika odgovornost i doista niti malo jednostavno izabrati najboljeg.“

 

Dejan Kukrić je već dvadeset godina u medijima gdje radi kao odgovorni urednik, izvršni producent i televizijski reditelj. Godinama je bio jedno od zaštitnih lica javnog RTV servisa BiH i dugogodišnji komentator i šef delegacije BiH na Pjesmi Evrovizije, te član Referentne grupe EBU. Bio je izvšni producent veličanstvenog koncerta Bečke filharmonije iz sarajevske Vijećnice kojeg je u direktnom prijenosu gledalo skoro osam miliona ljudi u više od 30 zemalja svijeta. Kao specijalista za režiju programa uživo, za televiziju je režirao brojne direktne prijenose, koncerte pop i rock muzike, klasične muzike, opere i značajne kulturne događaje, poput TV prijenosa gala otvaranja retrospektivne izložbe Mersada Berbera iz sarajevske Vijećnice. Programi koje je potpisao kao TV reditelj uključuju koncerte Zagrebačke i Sarajevske filharmonije, Sarajevske opere, Orkestra Milanske skale, kao i koncertne spektakle velikih regionalnih muzičkih zvijezda poput Zdravka Čolića, Amire Medunjanin, Dine Merlina, Parnog valjka, Željka Joksimovića, Marije Šerifović, itd. Bio je član žirija, a zatim i predsjednik internacionalnog žirija najzačajnije evropske televizijske nagrade Rose d’Or (Zlatna ruža Montrea) u kategorijama TV Entertainment i Sitcom.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još