apel nadležnima

PD PFBiH: Hitno zaustaviti aktivnosti RS na formiranju rezervnog sastava policije

Front14.05.19, 15:54h

PD PFBiH: Hitno zaustaviti aktivnosti RS na formiranju rezervnog sastava policije
Od nadležnih državnih institucija traži procjenu sigurnosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, prije svega Ureda viskog predstavnika koji ima izvršni mandat definisan Dejtonskim sporazumom, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana BiH, odmah i neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske. 

 

Od nadležnih državnih institucija traži procjenu sigurnosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona. 

 

Poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi sveukupnog sigurnosnog ambijenta na području FBiH, da popune aktivni policijski sastav u sladu s pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje. 

 

Ako aktivnosti na donošenju zakona u RS-u ne budu obustavljene, Federacija će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana. 

 

To su zaključci današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je bila posvećena sigurnosnoj situaciji nakon najava iz Republike Srpske o formiranju rezervnog policijskog sastava. 

 

Nakon višesatne rasprave, zaključke je sublimirao i ponudio na glasanje Kolegij Doma. 

 

Zastupnici Kluba HDZ-HNS nisu prisustvovali glasanju, a tokom rasprave je predsjedavajući Mladen Bošković izjavio da taj klub ne bi podržao donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH. 

 

Sjednica je završena a njeno održavanje inicirao je zastupnički klub DF-GS.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još