obavljeni intervjui s četiri kandidata

Sjednica VSTV-a BiH: Očekuje se imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva KS

Hronika13.05.19, 12:34h

Sjednica VSTV-a BiH: Očekuje se imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva KS
Članovi VSTV-a bi se, istovremeno, trebali očitovati o Nacrtu srednjoročnog plana rada VSTV BiH za period 2020-2022. godine, kao i Pravilniku o javnim nabavkama

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) bi na sjednici zakazanoj za 14. i 15. maja trebalo imenovati glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), a nakon što je 10. maja obavljen intervju s četiri kandidata za tu rukovodnu poziciju. 

 

Prema prijedlogu dnevnog reda, to je imenovanje planirano za drugi dan zasjedanja, a, osim za KS, predviđena su i imenovanja glavnih kantonalnih tužilaca u Tuzlanskom, Posavskom i Unsko-sanskom kantonu. 

 

Članovi VSTV-a bi se, istovremeno, trebali očitovati o Nacrtu srednjoročnog plana rada VSTV BiH za period 2020-2022. godine, kao i Pravilniku o javnim nabavkama, saznaje Fena u tom regulatornom tijelu. 

 

Na dnevnom redu dvodnevne sjednice su i Izmjena Odluke o sistematizaciji radnih mjesta za realizaciju aktivnosti u okviru projekta IPA 2017 (Odjel za informaciono-komunikacione tehnologije i Projekat izgradnje efikasnog pravosuđa u službi građana - IPA 2017), te Finalni izvještaj o realizaciji Projekta jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa i Izvještaj o eksternoj evaluaciji tog projekta. 

 

Na sjednici će biti iniciran i postupak za donošenje mišljenja VSTV-a BiH o rezultatima rada Suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda RS, Apelacionog suda Brčko distrikt BiH, Tužilaštva BiH, Republičkog javnog tužilaštva RS, Federalnog tužilaštva FBiH i Tužilaštva Brčko distrikt BiH u 2018. godini. 

 

VSTV će, također, razmatrati Koncept zajedničke edukacije u organizaciji policijskih agencija i tužilaštava o temi “Korištenje krim-obavještajnih podataka za borbu protiv korupcije” (Projekat jačanja tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa). 

 

Između ostalog, planirano je i donošenje odluke o imenovanju radne grupe za izradu strategije za alternativno rješavanje sporova i akcionog plana (Projekat izgradnje efikasnog pravosuđa u službi građana – IPA 2017).

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!