MIJENJA SE METODOLOGIJA OBRAČUNA

Uskoro novi način plaćanja centralnog grijanja u Sarajevu: Nema više paušala - koliko trošiš, toliko plaćaš!

Hronika12.05.19, 09:41h

Uskoro novi način plaćanja centralnog grijanja u Sarajevu: Nema više paušala - koliko trošiš, toliko plaćaš!
Obzirom da je do 1. januara 2020. predviđena potpuna primjena Tarifnog sistema, sa svim tarifnim modelima iz Matrice tarifnih modela, u proteklih godinu dana se provode aktivnosti provjere mjernih mjesta i usaglašavanja baza podataka o tim mjestima s podacima o pripadajućim prostorima i korisnicima usluge


 

U skladu s Tarifnim sistemom KJKP "Toplane - Sarajevo" s metodologijom obračuna isporučene toplotne energije, koji je Vlada Kantona Sarajevo donijela sredinom augusta 2016. godine, predviđeno je da se obračun i fakturisanje usluge isporuke toplotne energije za sve korisnike vrši na osnovu ukupno izmjerene utrošene energije na obračunskom mjernom mjestu, zajedničkom ili individualnom i to od 1. januara 2020. godine. 


- U cilju stvaranja preduslova za prikupljanje, prijenos i provjeru mjernih podataka o potrošnji toplotne energije u objektima priključenim na toplifikacioni sistem KJKP "Toplane - Sarajevo" d.o.o., u prethodnom periodu je ugrađeno 1.400 zajedničkih mjerila toplotne energije - rečeno je Feni iz tog preduzeća.  


Paralelno s ugradnjom zajedničkih mjerila, u objektima čiji je sistem jednocijevnog razvoda takav da omogućuje ugradnju individualnog mjerila toplotne energije, na zahtjev korisnika usluge, te u svim novoizgrađenim objektima ugrađeno je ukupno 4.450 individualnih mjerila, putem kojih se vrši obračun i fakturisanje naknade za grijanje (na osnovu očitane potrošnje), u skladu s važećim Tarifnim sistemom, naveli su iz Toplana. 


Potpuna primjena Tarifnog sistema podrazumijeva da se objektima s ugrađenim zajedničkim mjerilom toplotne energije, za korisnike koji nemaju ugrađena individualna mjerila/djelitelje kao osnova za obračun troškova energenata uzima očitano stanje na zajedničkom mjerilu toplotne energije, podijeljeno sa zbirom korisnih površina stambenog i/ili poslovnog prostora u objektu. 


Kako su pojasnili, svakom korisniku usluge u prostoru bez ugrađenog individualnih mjerila/djelitelja, očitana potrošnja na nivou objekta (sa zajedničkog mjerila) za prethodni mjesec će biti fakturisana shodno pripadajućoj korisnoj površini stambenog ili poslovnog prostora. 


Obzirom da je do 1. januara 2020. predviđena potpuna primjena Tarifnog sistema, sa svim tarifnim modelima iz Matrice tarifnih modela, u proteklih godinu dana se provode aktivnosti provjere mjernih mjesta i usaglašavanja baza podataka o tim mjestima s podacima o pripadajućim prostorima i korisnicima usluge, sve radi obezbjeđenja preduslova za obračun i naplatu toplotne energije na osnovu izmjerene utrošene energije. Te aktivnosti su nastavljene i u 2019. godini. 


Individualno mjerilo utroška toplotne energije se može ugraditi u objektima čiji je sistem jednocijevnog razvoda. Postupak ugradnje Toplane provode na zahtjev korisnika, kazali su Feni iz ovog preduzeća. 


Četiri osnovna faktora koji utiču na potrošnju toplotne energije su: vanjska temperatura zraka za vrijeme sezone grijanja, kvalitet toplotne izolacije objekta, kvalitet prozora i vrata u stanovima i stubištima, navike korisnika (visina temerature u protorijama, štednja energije).


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!