položio cvijeće

Komšić u Jablanici na obilježavanju godišnjice Bitke na Neretvi: Fašizam nije pobijeđen, već je prisutan i danas

Hronika11.05.19, 16:10h

Komšić  u Jablanici na obilježavanju godišnjice Bitke na Neretvi: Fašizam nije pobijeđen, već je prisutan i danas
Komšić je tom prilikom položio cvijeće na Spomen-obilježje Muzeja „Bitke za ranjenike na Neretvi“, istakavši da fašizam nije pobijeđen, već je prisutan i danas

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je danas u Jablanici obliježavanju 76. godišnjice „Bitke za ranjenike na Neretvi“ i 74. godišnjice pobjede nad fašizmom. 

 

Komšić je tom prilikom položio cvijeće na Spomen-obilježje Muzeja „Bitke za ranjenike na Neretvi“, istakavši da fašizam nije pobijeđen, već je prisutan i danas. 

 

"Sve dok imamo problem sa fašizmom, šovinizmom i bilo kojom vrstom mržnje, a koja se zasniva na tome da ljude mrzite zato što su drugačiji, dužni smo svakodnevno njegovati antifašističke vrijednosti. 

 

Sigurno su i pobjednici 1945. godine mislili da su stavili tačku na fašizam, a mi, ni nakon toliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, nikako da se riješimo tog fašizma. Nažalost, ovo nije samo problem Bosne i Hercegovine i regije. Čitava Evropa i demokratske zemlje se suočavaju s tom pošasti fašizma, koji ispoljavaju pod novim imenima i oblicima, ali istom nacističkom i fašističkom idejom. 

 

S vremena na vrijeme ona ojača u toj mjeri da predstavlja opasnost po cijeli evropski kontinent. To nam je dokaz da priča o fašizmu nije gotova. 

 

Još dugo ćemo mi pričati o antifašizmu. To je civilizacijska vrijednost koja svim ljudima omogućava ista prava, bez podjela po bilo kojoj osnovi, i svi smo je dužni njegovati", poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!