FOTO/ Na Dan pobjede nad fašizmom

U Vijećnici održan svečani koncert Mađarskog nacionalnog filharmonijskog orkestra

Kultura10.05.19, 11:54h

U Vijećnici održan svečani koncert Mađarskog nacionalnog filharmonijskog orkestra
Ovaj prigodni društveni i kulturni događaj, i ove godine održan je u organizaciji Grada Sarajeva. Partner je bila Ambasada Mađarske, koja je ovim koncertom ozvaničila završetak tromjesečnog programskog serijala pod nazivom „Sedmice Mađarske kulture u BiH”

 

Zvukovi poznatih djela istaknutih mađarskih kompozitora i pijanista u izvedbi Mađarskog nacionalnog filharmonijskog orkestra ispunili su aulu sarajevske Vijećnice na godišnjicu otvaranja obnovljenog simbola grada, Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

 

Svečani koncert pod dirigentskom palicom muzičkog direktora Orkestra Zsolta Hamara, započeo je izvedbom Ode radosti. Potom je nastavljen virtuoznim muziciranjem kompozicija Franza Liszta, Ferenca Erkela, utemeljitelja mađarske nacionalne opere, Zoltána Kodályja, čiji je dio opusa protkan mađarskom narodnom muzikom i folklorom, te Ernsta von Dohnányija i Franza Dopplera. Mađarski filharmoničari su za svoju izvanrednu izvedbu nagrađeni dugotrajnim aplauzom.  

 

madjarski-nacionalni-filharmonijski-orkestar

 

"Gradu Sarajevu je izuzetna čast što je u prilici da nakon renomiranih bečkih, zagrebačkih, moskovskih i sarajevskih umjetnika, u ovom prelijepom ambijentu Vijećnice ugosti i Mađarski nacionalni filharmonijski orkestar, sa tradicijom dugom više od 90 godina. Ovo je postala naša lijepa tradicija“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić.

 

Zahvalivši se Gradu Sarajevu, ambasador Mađarske u BiH Krisztián Pósa istaknuo da je ovaj koncert posvećen uzvišenoj muzičkoj umjetnosti kao i jačanju prijateljskih i partnerskih veza između Mađarske i Bosne i Hercegovine.

 

Ovaj prigodni društveni i kulturni događaj, i ove godine održan je u organizaciji Grada Sarajeva. Partner je bila Ambasada Mađarske, koja je ovim koncertom ozvaničila završetak tromjesečnog programskog serijala pod nazivom „Sedmice Mađarske kulture u BiH”.

 

madjarski-nacionalni-filharmonijski-orkestar-ivica-saric

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!