Video / BiH u 21. vijeku

Mještani sela kod Banje Luke u školu i prodavnicu idu kroz odvodnu cijev

Hronika10.05.19, 08:17h

Mještani sela kod Banje Luke u školu i prodavnicu idu kroz odvodnu cijev
Regulacionim planom iz 2011. godine predviđen nadvožnjak u Hrvaćanima

 

Narodni poslanik Draško Stanivuković posjetio je selo Hrvaćane, udaljeno pola sata od Banje Luke.


Zbog autoputa, selo je odvojeno i seljani moraju svakodnevno da prolaze kroz odvodnu cijev da bi došli do škole, prodavnice, bolnice, crkve.

 

U odsječenom selu Hrvaćani se, prema riječima Stanivukovića i mještana koje je posjetio, nalazi tridesetak domaćinstava.

 

- Sve ovo se dešava nadomak najvećeg grada Republike Srpske, gdje nas uvjeravaju da živimo u 21. vijeku, da smo bolji entitet, da nam cvjetaju ruže i da smo mi Evropa i centar kulture, kaže Stanivuković.

 

Dodaje da u Hrvaćanima ljudi moraju kroz odvodnu cijev da prolaze da bi došli do mjesta za ispunjavanje osnovnih životnih potreba.

 

- Djeca ne mogu otići na igralište, do školskog dvorišta, jer je prvi nadvožnjak daleko preko tri kilometra, a pri tome na tom dijelu nema ni trotoara, niti pješački prelaz, istakao je Stanivuković.

 

Objašnjava da je Regulacionim planom iz 2011. godine predviđen nadvožnjak u Hrvaćanima.

 

- Novac iz budžeta, naš novac, utrošen je za izgradnju nadvožnjaka u tom dijelu sela Hrvaćani, ali umjesto nadvožnjaka imamo odvodnu cijev kroz koju mještani moraju svakodnevno da prolaze, uz to koseći šiblje i travu da bi mogli doći i do te cijevi. Kad konačno prođu, idu putevima koji su prekriveni lokvama i kojima je skoro nemoguće proći, istakao je Stanivuković.

 

Kazao je da su mještani Hrvaćana obavijestili nadležne o problemu, ali da niko, od lokalne, do vlasti Republike Srpske, već godinama ne reaguje.

 

- Tužno i užasavajuće mi je bilo slušati mještane koji govore da ovaj kraj ne pamti da je iko, pa ni neprijatelji koji su prije više decenija i vijekova harali ovim krajem, postupao sa njima na ovako nehuman način, zaključio je Stanivuković.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još