POZNATI AMERIČKI FILMSKI ČASOPIS „VARIETY“ O REMAKEU FILMA „MOST“

„Most“ i „Valter“ kao kineska filmska ofanziva na Balkan sa diplomatskim šarmom

Kultura09.05.19, 17:20h

„Most“ i „Valter“ kao kineska filmska ofanziva na Balkan sa diplomatskim šarmom
Najpoznatiji američki časopis „Variety“ izvještava pomalo zlurado o namjeri kineske kompanije Huahua Media da uđe u produkciju remakeova filmova Hajrudina Šibe Krvavca, iako istovremeno ova velika kompanija finansira blockbustere američkih kompanija Paramount i Warner Bross

 

Kineski Huahua Media potpisao je ugovor da radi remakeove dva klasična ratna filma sa Balkana u sklopu napora za poboljšanje diplomatskih veza između Kine i zemalja koje sudjeluju u njegovom globalnom infrastrukturnom projektu "Belt and Road", javljaju kineski mediji. Huahua Media se vraća u središte pozornosti kao investitor na nadolazećem franšiznom blockbusteru Warner Brossa "Godzilla: Kralj čudovišta", u prošlosti je bila više poznata po seriji akcionih filmova urađenih sa Paramountom u 2017. godini.

 

Ambasadori Srbije i BiH u Kini bili su prisutni kada je Huahua Media potpisala ugovor sa Filmskim centrom Sarajevo i srpskom produkcijskom kućom u vezi remakea filma „Mosta“, u namjeri da radi i „Valter brani Sarajevo“, filmova o borbi protiv nacista u Drugom svjetskom ratu, koje je režirao bosanski reditelj Hajrudin Krvavac.

 

"Remake nije samo odavanje počasti klasicima, već će dodatno promovirati duboku kulturnu razmjenu između tri zemlje", piše na sajtu Sohu Filma. Navodi se da je glavni direktor Huahua Medie Wang Kefei izajvio kako ovo partnerstvo odgovara naporima države, ističući specifičnu težinu jačanja kulturne razmjene u inicijativi Belt & Road.


Kina je prošle nedjelje potpisala veliki infrastrukturni ugovor i brojne druge sporazume sa Srbijom, od kojih će najznačajniji biti saradnja dvije zemlje na izgradnji novog sistema metroa u Beogradu. Strahuje se da bi takvi projekti mogli stvoriti neodrživ dug, piše „Variety“ u svome tekstu povodom potpisivanja ugovora o suradnji u produkciji remakeova filmova sa Balkana.

 

Kinesko-kazahstanska koprodukcija "Kompozitor", prva koja je napravljena iz ugovora o koprodukciji kako bi se dvije države iz programa Belt & Road približile, izabran je prošlog mjeseca kao film otvorenja Međunarodnog filmskog festivala u Pekingu i kreće sa nacionalnom kino distribucijom u Kini sljedećeg petka.

 

(Variety/DEPO Portal)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još