Kako se nakaradni sistem iživljava na našoj djeci

Emir Đozo ima autizam i epilepsiju, direktorica škole mu zabranila asistenta: Šta kažu premijer Forto i ministrica Bogunić?

Front09.05.19, 08:42h

Emir Đozo ima autizam i epilepsiju, direktorica škole mu zabranila asistenta: Šta kažu premijer Forto i ministrica Bogunić?
Premijer Vlade KS-a Edin Forto za Oslobođenje kaže da ne bi upoređivao slučajeve Mrševića i Đoze

 

Dječak iz Rudog Slavko Mršević vratio se u školu 15. aprila ove godine. Slavko je dječak koji ima autizam i kojem škola nije željela prilagoditi plan i program. Osnovni sud u Višegradu donio je presudu u Slavkovu korist i on se nakon trogodišnje borbe vratio u školu.

 

Asistent u nastavi

 

I taman kada je priča o Slavku dobila, takoreći, sretan kraj, u Sarajevu se pojavio slučaj koji ima dosta sličnosti sa Mrševićevim. Emir Đozo je dječak koji ima autizam i epilepsiju. Problemi za Emira su počeli u septembru prošle godine, kada je trebao krenuti u peti razred. Prva četiri razreda osnovne škole pohađao je u prisustvu personalnog asistenta, a to je bila njegova tetka Dženana Rustempašić. No, pri polasku u peti razred direktorica Osnovne škole “Mehmedalija Mak Dizdar” Samira Nukić zabranjuje svakom nastavniku ponaosob ulazak personalnog asistenta na časove zajedno sa Emirom.

 

- Meni se javila porodica da pomognem, rekli su mi da su u bezizlaznoj situaciji i da je slučaj jako sličan slučaju Slavka Mrševića, kojim sam se prethodno bavio. Emir ima pet nalaza specijalista da ima autizam i rizik od epilepsije i da se ne smije nasilno buditi, nego se mora prirodno buditi, kaže za Oslobođenje Bojan Bajić, predsjednik Foruma za etiku i usklađenost, te dodaje da je ta procjena donesena zbog rizika od epileptičnosti.

 

bojan-bajic-porodica-dozo

 

- I tako on ustaje u osam sati, zakasni na prvi ili drugi čas. Škola tvrdi da su to neopravdani časovi, pozivajući se pogrešno na tumačenje zakona, tvrdeći da je to neopravdan izostanak. Neopravdan izostanak je kad je neko bezobrazan i drzak i ne dolazi na čas namjerno. Ovo je uzrokovano bolešću i to je opravdan izostanak, pojašnjava Bajić.

 

Ističe da su Ministarstvo obrazovanja KS-a i škola upleli malog Emira Đozu u cijeli niz besmislenih procedura.

 

- Ministarstvo i škola pričaju o nekim procedurama koje nisu utemeljene u zakonu i tu je sličnost sa Slavkovim slučajem. I jedni i drugi će napraviti grešku ako budu insistirali na stavu da Emir ne može polagati vanredno i da ne može imati zaključne ocjene u petom razredu. To će biti diskriminacija, a školi i Ministarstvu će to biti povreda radne dužnosti, nesavjestan rad u službi, naglašava Bajić, dodajući kako ipak vjeruje da će se pomoći malom Emiru.

 

- Siguran sam da će se pomoći Emiru. Dobio sam informaciju iz škole da je ministrica poslala dopis u školu danas (jučer, op. a), sa jučerašnjim datumom, što je malo čudno. U tom dopisu ministrica odobrava dopunsku nastavu za Emira, što je ok, ali je naznačeno da on mora donijeti opravdanje iz nadležne institucije. To znači da oni nastavljaju sa tim birokratskim pristupom, što je protivno svim princima inkluzije i po našim zakonima i po cijeloj Evropi. Jedino pravo rješenje je da ministrica Bogunić na bazi pet nalaza neuropsihijatara donese rješenje da on opravdano odsustvuje sa časova, zaključuje Bajić.

 

Emirova tetka, koja je, kako smo već i naveli, njegov personalni asistent u nastavi Dženana Rustempašić, kaže da se ovdje ne radi samo o borbi za Emira.

 

- Emir ima trajnu bolest i naša očekivanja su bila da će škola i prosvjetni radnici imati razumijevanja. Međutim, to se nije desilo - direktorica škole je odbila ponuditi da dijete ima konsultacije, kako bi se nadoknadilo to što je propustilo. Radi se o vrlo malom broju sati i nije riječ o nekim predmetima koji su teški. Bilo je prostora za saradnju, ali direktor i pedagog, koji se nikad nije bavio djecom, to su odbili. Cijela ta situacija je strašna. Govorim u Emirovo ime, ali i u ime sve djece kojoj je potrebna inkluzija, govori nam Rustempašić.

 

Relevantni dokazi

 

Premijer Vlade KS-a Edin Forto za Oslobođenje kaže da ne bi upoređivao slučajeve Mrševića i Đoze.

 

- Opredjeljenje ove vlade je unapređenje inkluzije i uključenje sve djece u obrazovni sistem u Kantonu. Ono što mogu reći je da ćemo u najskorijem roku i ministrica i ja istražiti i po potrebi sastati se sa svim ljudima koji su relevantni za ovaj slučaj i sa samim dječakom. Ministrica je ekspert za ovu problematiku, ona ulaže mnoge napore ne samo za ovaj slučaj već za veći broj djece da se uvedu u sistem i da se riješi jednom za sva vremena, istakao je Forto, dok ministrica Zineta Bogunić nije željela komentarisati ovaj slučaj.

 

- Mi problem pokušavamo riješiti, ali za to će trebati vremena i strpljenja, smatra ministrica.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još