Iskoristite pogodnosti novog zakona

Vodič za mlade Sarajlije: Ko i zašto može biti oslobođen plaćanja poreza na kupljeni stan?

Hronika08.05.19, 10:43h

Vodič za mlade Sarajlije: Ko i zašto može biti oslobođen plaćanja poreza na kupljeni stan?
Zakon je usvojen u Skupštini Kantona Sarajevo u junu 2018. godine, ali je njegova primjena odgođena za početak 2019.

 

Piše: Dina GANIBEGOVIĆ

 

Od 1. januara 2019. godine u Kantonu Sarajevo počela je primjena novog Zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone. Najvažnije promjene tiču se povećanja procenta poreza na neke kategorije, ali i uvođenja pojedinih olakšica.


Zakon je usvojen u Skupštini Kantona Sarajevo u junu 2018. godine, ali je njegova primjena odgođena za početak 2019. godine.


U ovom zakonu novitet je član 15. koji ide na ruku mladim ljudima. Naime, u tom članu stoji: Porez na promet nekretnina ne plaća se kada državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona, a koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva, a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2 , a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca.

 

To znači da će mladi bračni par biti oslobođen plaćanja prvih 45 kvadrata svoje nekretnine, da će par s jednim djetetom biti oslobođen prvih 60 kvadrata svoje buduće nekretnine i tako dalje. Ukoliko su nekretnine veće površine od zbira uvaženih kvadrata u odnosu na broj članova domaćinstva, razlika će se uzeti kao osnova za standardni porez od pet posto.

 

Šta kada se radi o vanbračnoj zajednici?

 

Međutim, članom nisu jasno definisani pojedini slučajevi, npr. ako je mlada osoba suvlasnik stana ili kako primijeniti zakon ako je u pitanju vanbračna zajednica. Tada je najbolje obratiti se Ministarstvu finansija KS i zamoliti ih za tumačenje.

 

Recimo, kada vanbračni partneri zajedno kupuju stan ili kuću, zakon kaže sljedeće:  


- Ukoliko su u kupoprodajnom ugovoru navedeni kao kupci/ suvlasnici vanbračni partneri a samo jedan od njih ispunjava uslove iz člana 15 tačka d) tada je  porezna osnovica  prometna vrijednost nekretnine a suvlasnik koji ispunjava uslove iz člana 15 tačka d), ima pravo na oslobađanja u dijelu poreske obaveze koja mu pripada.

  

- Ukoliko su u kupoprodajnom ugovoru navedeni kao kupci/suvlasnici vanbračni partneri i oba ispunjavaju uslov do 38. godina starosti i ostale uslove iz člana 15 tačka d), tada je  porezna osnovica prometna vrijednost nekretnine a svaki suvlasnik ima pravo na oslobađanja u dijelu poreske obaveze koja mu pripada u skladu sa odredbama člana 15. tačka d. Zakona.

 

Hrpa dokumentacije, ali ne dajte se obeshrabriti


Naravno, za ostvarivanje prava na oslobađanje od poreza potrebno je prikupiti hrpu dokumentacije. Tako će vam trebati Ugovor o kupoprodaji stana, zemljišnoknjižni izvadak, uvjerenje suda - zemljoknjižnog ureda da kupac i njegov bračni drug (ako je oženjen/udata) nije registrovan kao vlasnik ili korisnik stana ili kuće, izjava ovjerena u općini da kupac i njegov bračni drug kupovinom predmetnog stana ili kuće prvi put rješava ili rješavaju svoje stambeno pitanje, uvjerenje o državljanstvu za kupca, izvod iz matične knjige rođenih za kupca, izvod iz knjige vjenčanih za kupca, izvod iz matične knjige rođenih za maloljetnu djecu i izjava kupca o zajedničkom domaćinstvu (kućna lista) ovjerena u općini.

 

Kada sve ove dokumente prikupite, predajte ih uz popunjeni obrazac (koji možete naći ovdje) na šalter Poreske uprave i čekajte da vam se jave sa informacijom kada će komisija izaći i doći da procijeni vaš stan.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još