Podnio tužbu protiv ministra sigurnosti BiH

Dautbašić tužio Mektića zbog zloupotrebe službenog položaja

Front04.05.19, 12:07h

Dautbašić tužio Mektića zbog zloupotrebe službenog položaja
On u tužbi nevjerovatnom ocjenjuje činjenicu da je zahtjev odbacio ministar Mektić, iako je Vijeće ministara, koje je formiralo tu komisiju, isključivo nadležno za eventualna izuzeća

 

Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, podnio je krajem aprila Sudu BiH tužbu protiv ministra Dragana Mektića i tog ministarstva zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, piše Avaz.ba

 

Dautbašić, kojem je prošle sedmice odbijena žalba na rješenje Ministarstva sigurnosti BiH da postoje sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima, potvrdio nam je da je podnio tužbu.

 

Odluka o odbijanju njegove žalbe donesena je bez neophodnog kvoruma od troje članova komisije zadužene za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnih provjera.

 

Dautbašić je tužio Mektića zbog apsolutne nenadležnosti za donošenje zaključka u kojem je traženo da se iz komisije izuzme Samir Rizvo, Mektićev pomoćnik i predsjednik Odbora za žalbe policijskih službenika.

 

On u tužbi nevjerovatnom ocjenjuje činjenicu da je zahtjev odbacio ministar Mektić, iako je Vijeće ministara, koje je formiralo tu komisiju, isključivo nadležno za eventualna izuzeća. 

 

- Ministar sigurnosti Mektić zloupotrijebio je svoj položaj uzevši sebi za pravo da rješava stvar za koju nije nadležan - navedeno je u tužbi te pojašnjeno da je Mektić 2015. godine, rješavajući slučaj tadašnjeg direktora SIPA-e Gorana Zubca, akt uputio u nadležnost Vijeću ministara, što je potvrdio i intervju za jedan medij. 


U slučaju Dautbašića, pak, Mektić je primijenio dvostruke aršine te donio zaključak da tobože nije ispunjen zahtjev za izuzeće Rizve.

 

Dautbašić najavljuje i da će podnijeti krivične prijave zbog donošenja odluke bez kvoruma.

 

- Podnijet ću krivične prijave protiv članova komisije Samira Rizve i Murisa Druškića - kaže Dautbašić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!