Projekat bivšeg lidera SDP-a BiH

Da li se Zlatko Lagumdžija vraća u politiku: Sve o Socijaldemokratskom pokretu i pokušaju ujedinjenja ljevice u BiH

Front03.05.19, 10:07h

Da li se Zlatko Lagumdžija vraća u politiku: Sve o Socijaldemokratskom pokretu i pokušaju ujedinjenja ljevice u BiH
Vješto koristeći svoj nesporni autoritet u nekim sarajevskim intelektualnim krugovima, nostalgiju i odbačenost nekih bivših uglednih ljevičara, nekadašnji je šef SDP-a Zlatko Lagumdžija osmislio političku platformu okupljanja intelektulane svite pod nazivom Socijaldemokratski pokret

 

Izvor: Dnevni list

Piše: I. Marić

 

Znalo se od ranije u sarajevskom političkom prostoru da je bivši šef SDP-a dr. Zlatko Lagumdžija politički nestaško koji nikako ne miruje i u pozadini sprema povratak na političku pozornicu.

 

Osoba njegovog mentalnog sklopa ne podnosi poraze i ”druge ešalone”, ona naprosto žudi za svjetlima pozornice i spremna je na sve kako bi povratila stari politički sjaj. Pokušao je neuspješno Lagumdžija nedavno izvršiti prevrat u SDP-u, na sjednici Glavnog odbora i nasukati tuzlansku županijsku organizaciju da pod motom ulaska u vlast sa SDA u Tuzlanskoj županiji smakne s trona sadašnjeg predsjednika stranke Nermina Nikšića i nekoliko njegovih najodanijih ljudi, ili kako ih Zlatko s prezirom oslovljava ”loši učenici”, Sašu Magazinovića, Damira Mašića i Irfana Čengića.

 

Međutim, plan je doživio fijasko pa se Lagumdžija, čini se, okrenuo novim taktičkim metodama.

 

Inicijativni odbor

 

Vješto koristeći svoj nesporni autoritet u nekim sarajevskim intelektualnim krugovima, nostalgiju i odbačenost nekih bivših uglednih ljevičara, nekadašnji je šef SDP-a Zlatko Lagumdžija osmislio političku platformu okupljanja intelektulane svite pod nazivom Socijaldemokratski pokret. Danima su u tajnosti razrađivani potezi, a ovih dana je u pojedinim medijima osvanula senzacionalna priča kako zapravo Zlatko Lagumdžija i dr. Ivo Komšić osnivaju novu političku stranku.

 

Na čelu Inicijativnoga odbora je upravo prof. Komšić i prva javna sjednica je najavljena za 9. maja ove godine u prestižnom sarajevskom hotelu Europa. Naravno, datum nije slučajno odabran, radi se o velikom Danu pobjede nad fašizmom, ali nije slučajno odabran baš niti hotel Europa što treba simbolizirati smjer Socijaldemokratskog pokreta, ali i platformu na koju su se upecali brojni intelektualci koji i nisu baš skloni lijevim idejama.

 

To ćemo detaljnije objasniti u nastavku teksta i to je vrlo važno u ovoj priči. U svakom slučaju totalni košmar u sarajevskom političkom brlogu je izazvala objava navodnog osnivanja nove političke stranke, ali i liste sa ”zvučnim” imenima koji se nalaze u Inicijativnome odboru.

 

Dakle, predsjednik Inicijativnoga odbora prof. dr. Ivo Komšić, a za sada se na listi nalazi oko 30 imena među kojima su i neki poznati političari. To su: Željko Komšić, Reuf Bajrović, Dževad Bećirović, Zoran Blagojević, Nihad Čolpa, Dennis Gratz, Emir Suljagić, Miro Lazović, Emir Zlatar, Lidija Korać, Nuko Grebović, fra Petar Matanović, Hasan Muratović, Zoran Mikulić, Zlatko Lagumdžija, Krstan Simić, Senka Nožica, Esad Zgodić, Hakija Meholjić, Rasim Kadić, Lamija Tanović, Marijo Pejić i dr.

 

Vidljivo je kako je Zlatko Lagumdžija obični član Inicijativnog odbora, no, to je obična varka i dojam na prvi pogled. Izvori Dnevnog lista su nam potvrdili kako je Lagumdžija glavni protagonist i redatelj ove predstave.

 

On se samo prividno pozicionirao u drugi red da sve ne bude napadno i goropadno, jer je svjestan svoje nepopularnosti i animoziteta kojeg prema njemu gaji članstvo i simpatizeri lijevih stranaka, ali i brojni intelektualci. To je ipak sporedna stvar, Dnevni list doznaje iz vrlo pouzdanih sarajevskih izvora, kako Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić i ostali „inicijatori“ zapravo nemaju ambiciju i cilj osnovati novu političku stranku.

 

Njihov je krajnji cilj ujedinjenje lijevih stranaka u BiH. Šef DF-a Željko Komšić se nalazi na listi Inicijativnog odbora pa bi to trebalo podrazumijevati njegov pristanak na taj Lagumdžijin projekat. Uostalom, Komšić je i ranije slao poruke za ujedinjenje DF-a i SDP-a, čak je javno poručivao da je spreman podržati za čelnika te ujedinjene stranke potpuno treću osobu i da neće inzistirati na svome liderstvu. U Inicijativnom odboru su i Reuf Bajrović i Emir Suljagić, što opet sugerira da i Građanski savez podržava Socijaldemokratski pokret. U Inicijativnom odboru nema čelnika SDP-a i to je zapravo gorući problem koji bi mogao biti kamen spoticanja.

 

Kako je došlo do Inicijativnog odbora?

 

Iako čelnici Inicijativnog odbora za osnivanje Socijaldemokratskog pokreta tvrde da bi se ta ujedinjena ljevica vjerojatno skrasila pod skute SDP-a, naravno, pod drugačijim pravilima igre, indikativno je da u Odboru nema nikog od sadašnje garniture najjače lijeve stranke u BiH.

 

Dapače, u SDP-u vlada mukla šutnja i uopće se ne doimaju isprovociranim niti zainteresiranim za plasiranu ideju. Za razliku od Nermina Nikišća i njegovog okruženja, u Inicijativnom odboru naprosto sve vrvi od bivših poznatih i manje uglednih ljevičara i to baš bivših „esdepeovaca“. To je nagnalo mnoštvo analitičara da onako na prvo prepoznaju rukopis bivšega šefa SDP-a Zlatka Lagumdžije i njegovu mantru povratka pod svjetla reflektora kroz tobožnje ujedinjenje ljevice.

 

Vrlo je zanimljiva priča o samome nastanku ideje Socijaldemokrartskoga pokreta. Naime, kako doznaje Dnevni list klica je posijana pod sasvim drugim motom i ciljem od ujedinjenja ljevice. Na početku ideja je bila da se okupe intelektualci različitih političkih svjetonazora pod sloganom „Europa odmah“. Zamišljeno je bilo da to u stvari bude kopija djelovanja uglednih intelektualaca poput sličnih okupljanja u Sloveniji i nekim drugim državama i to baš pod navedenom parolom. Smisao je trebao biti nametnuti se i pomoći nesposobnim vlastima da, primjerice, popune Upitnik EU-a i da se otkoči i ubrza europski put zemlje. Ali, netko se u međuvremeno dosjetio opcije ujedinjenja ljevice. I to je izazvalo negodovanje nekih poznatih osoba koje su se našle na Lagumdžijinoj listi Inicijativnog odbora.

 

Kako doznaje Dnevni list, svoj pristanak na rješavanje problema u ljevici nisu dali prof. Hasan Muratović, bivši sudac Ustavnog suda BiH Krstan Simić, poznata odvjetnica Senka Nožica, utemeljitelj liberala Rasim Kadić, fra Petar Matanović i neki drugi. Njihove bi reakcije tek trebale uslijediti dok se provjeri tko je zapravo njihova imena uvrstio u Inicijativni odbor, pojedini mediji ili pak neki izvori iz Inicijativnog odbora.

 

Ključno će, dakako, biti reagiranje iz SDP-a. Ta je stranke, barem u DF-u i Građanskom savezu, obilježena kao glavni kočničar fuzije ljevice. U Inicijativnom odboru dominiraju bivši, marginalizirani dužnosnici SDP-a, sadašnji čelnici DF-a i Građanskoga saveza i sporadično nekoliko simpatizera ljevice.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još