Na dan odbrane Sarajeva

Zoran Čegar: Mi svi griješimo kada kažemo 'Srbi su nas ubijali'. To nije istina, nego...

Front02.05.19, 15:14h

Zoran Čegar: Mi svi griješimo kada kažemo 'Srbi su nas ubijali'. To nije istina, nego...
Desile su se stvari koje se nisu smjele desiti. 2. maja su koristili sve što su mogli koristiti samo da se približe, da uđu u grad, da spoje Vrbanju, KMT, Vojnu bolnicu, Koševsko brdo i Poljine i da podijele grad, sjeća se Čegar

 

Zoran Čegar, zamjenik komandanta specijalne jedinice FUP-a i nekadašnji zamjenik komandanta specijalne policije MUP RBiH, u Novom danu na N1 govorio je o 2. maju, danu odbrane Sarajeva kada su snage bivše JNA krenule su u ofanzivu prema zgradi Predsjedništva BiH.

 

- Niko od nas nije očekivao obim tog rata i da će grad biti 1.500 dana blokiran, da će gađati grad, da će zatvoriti vodu, struju, da će napraviti logor od Sarajeva. To nije niko očekivao, to nijedna normalna glava nije mogla očekvati. Taj dan je Sarajevo raketirano avionski. Gađali su Hum avionom, par ciljeva po Sarajevu, televiziju, nas u Domu policije - prisjeća se Čegar.

 

Kako kaže, tog 2. maja je bilo nekoliko važnih bitaka, ne samo za Predsjedništvo BiH.

 

- Jako mi je teško 2. i 3. maja. Mi nikada ne smijemo zaboraviti period od 1992. do 1995. Desile su stvari koje se nisu smjele desiti. Mnoge države su se razišle u miru. Mi svi griješimo kada kažemo 'Srbi su nas ubijali'. To nije istina. Nisu nas ubijali Srbi, nas su ubijali srpski ološ, srpske bande i horde, pjane i drogeraši. Ne možemo generalisati i reći Srbi. Srbi su divan narod, divni ljudi, moji prijatelji, akademici, diplomate, inženjeri, doktori... Moji prijatelji su sad u Banjaluci i Beogradu, to su Srbi. A ovi ratni zločinci koji su klali, žene ubijali, držali Sarajevo kao taoca, to je jedan sprski ološ, to je otpad srpski. Ovi koji veličaju Mladića i Karadžića, ne pravim nikakvu razliku između ovih koji su klali i ovih. Isto je to. Ovi koji njima daju podršku, sutra kad bi mogli i oni bi nam to napravili. Ja to tako gledam, možda griješim, ali ja tako gledam. Desile su se stvari koje se nisu smjele desiti. 2. maja su koristili sve što su mogli koristiti samo da se približe, da uđu u grad, da spoje Vrbanju, KMT, Vojnu bolnicu, Koševsko brdo i Poljine i da podijele grad - sjeća se Čegar.

 

Kako je kazao, napadači nisu očekivali taakv otpor.

 

- Razoružali su nam Teritorijalnu odbranu, rezervni sastav milicije pa policije. Ostavili su nas goloruke. Jedino kod nas se borci rađaju, a ne umiru i dodaju se na spiskove. Meni danas nije proslava, meni je danas žalost. Poginuli su moji prijatelji, moji suborci. Proslava je onome ko nas je napao. Možda sam malo ters, ali ja tako gledam - kazao je.

 

Poručuje da su bile mnoge bitke koje su se prešutile zato što to nekome ne odgovara.

 

- Žali Bože mrtvih, raseljenih, boraca što sad hodaju i traže svoja prava. Govorim o istinskim borcima, a ne ubačenim kriminalcima koji su plaćeni da zapale Predsjedništvo, Kanton... To su stvari koje mene bole. Ja se za ovo danas nisam borio, budite sigurni da nisam. Ovdje je bio najpamentiji onaj koji je otišao. Mi koji smo ostali, mi znamo kako je nama. Sreća pa ja radim. Nikad od ove države nisam dobio čačkalicu, niti me ko zovnuo na neku proslavu. Njima najviše smeta što smo mi živi. Njima to najviše smeta. Ovaj koji je bio četnik, kojeg sam ja razmijenio za svoje zarobljenike, on meni tamo kroji sudbinu, negdje po opštinama, vladama, Predsjedništvu. Oni svi su u talovima, jedan drugog podržavaju da ostanu na vlasti - kazao je Čegar.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 97

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još