FOTO/ saradnja Historijskog muzeja BiH i Muzeja savremene umjetnosti RS

U Sloveniji predstavljena izložba 'Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/ Heroji 1941-1945' umjetničke grupe Irwin

Kultura30.04.19, 12:36h

Izložba je nastala u saradnji Historijskog muzeja BiH, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i grupe Irwin. Izložbu je otvorio Želimir Koščević, historičar umjetnosti i likovni kritičar

 

U galeriji „Božidar Jakac“ u Kostanjevici na Krki (Slovenija), 26. aprila ove godine, otvorena je izložba „Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941-1945“ umjetničke grupe Irwin.


Izložba je nastala u saradnji Historijskog muzeja BiH, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i grupe Irwin. Izložbu je otvorio Želimir Koščević, historičar umjetnosti i likovni kritičar.


Na konferenciji za štampu govorili su članovi grupe Irwin: Dušan Mandič, Roman Uranjek i Andrej Savski, direktor galerije „Božidar Jakac“ Goran Milovanović, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković i Svjetlana Hadžirović, kustosica Historijskog muzeja BiH.


Izložba je u ovom obliku prvi put predstavljena banjalučkoj publici na otvorenju 29.11.2018. u Muzeju savremene umjetnosti RS, a nakon galerije „Božidar Jakac“ njen put se dalje nastavlja u Rim, Prag, Beograd i Zagreb.


Ovom izložbom se ostvaruje želja Historijskog muzeja BiH da se promovišu umjetnička djela iz muzejske kolekcije i završna izložba će biti upriličena u Historijskom muzeju BiH.


U toku ljeta u Historijskom muzeju BiH u glavnom izložbenom prostoru će biti predstavljeni svi radovi iz Zbirke umjetničkih djela.


Prilog slovenačke televizije o ovoj izložbi možete pogledati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!