nema napretka

Samit u Berlinu okončan bez dogovora Srbije i Kosova

Front30.04.19, 08:46h

Samit u Berlinu okončan bez dogovora Srbije i Kosova
On je objasnio da do dogovora između Srbije i Kosova nije došlo jer je bilo očito da su dvije strane poprilično udaljene u svojim stajalištima

 

Sastanak na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana okončan je u ponedjeljak navečer u Berlinu bez konkretnog dogovora Srbije i Kosova o deblokadi pregovora, ali je dogovoreno da se dijalog po tom pitanju nastavi. 

 

"Ključne poruke večerašnjeg sastanka su 'da' europskoj perspektivi i 'da' pokušaju deblokiranja zastoja u pregovorima između Srbije i Kosova. U svakom slučaju taj napor njemačke, francuske a i šire europske diplomacije će vjerojatno zahtijevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je sudjelovao u radu samita. 

 

On je objasnio da do dogovora između Srbije i Kosova nije došlo jer je bilo očito da su dvije strane poprilično udaljene u svojim stajalištima. 

 

"Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih carina, a niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju", rekao je Plenković. 

 

On je rekao da će se tzv. Berlinski proces o stabilnosti i približavanju zemalja zapadnog Balkana nastaviti početkom srpnja sastankom u poljskom Poznanu, prenosi Hina. 

 

Plenković je naglasio kako je u Berlinu istaknuo i koje su ambicije Hrvatske za sljedeću godinu kada će u prvih šest mjeseci Hrvatska predsjedati Europskim vijećem. 

 

"Mi ćemo pokušati kombinirati političke teme koje su otvorene između država na jugoistoku Europe kao i institucionalni dio približavanja Europskoj uniji", zaključio je Plenković. 

 

Na rubovima konferencije se moglo saznati da će se sljedeći sastanak u ovom formatu održati početkom srpnja u Parizu. 

 

Sastanak na vrhu zemalja zapadnog Balkana i Europske unije u Berlinu održan je na zajedničku inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!