Centrotrans uzvraća udarac

Okršaj gradskih prevoznika u Sarajevu: Zar su samo uposlenici GRAS-a branili ovu zemlju?!

Hronika29.04.19, 23:55h

Okršaj gradskih prevoznika u Sarajevu: Zar su samo uposlenici GRAS-a branili ovu zemlju?!
Građanima prepuštamo da procijene koliko je Centrotrans doprinio poboljšanju kvalitete javnog prijevoza na području našeg Kantona - navodi se, između ostalog, u reagiranju ove kompanije

 

Povodom najnovijih izjava iz Udruženje demobilisanih boraca GRAS-a, iz kompanije Centrotrans stigao je odgovor u kome se navodi sljedeće:

 

Dugi niz godina suzdržavali smo se od bilo kakvih komentara koji su vezani za izjave menadžmenta i sindikata kompanije GRAS, a koje se odnose na temu javnog gradskog prijevoza i učešće Centrotransa u njegovoj realizaciji. Smatrali smo da nema potrebe nešto demantirati niti komentirati, već da treba prepustiti državnim institucijama da, u skladu sa zakonom, donose odluke koje su, prevashodno, u interesu građana Kantona Sarajevo. 


Tim istim građanima prepuštamo da procijene koliko je Centrotrans doprinio poboljšanju kvalitete javnog prijevoza na području našeg Kantona.  


Sigurno je da i ovoga puta ne bismo reagirali da se nije oglasilo Udruženje demobilisanih boraca GRAS-a (UDB GRAS). Ne želimo ulaziti u neargumentirane konstatacije, ali želimo istaknuti za nas, a i veliki broj drugih boraca, neprihvatljiv stav da su uposlenici ovog preduzeća jedini koji su branili, i odbranili Bosnu i Hercegovinu.


Da li trebamo svi mi, koji smo po vlastitoj savjesti i patriotskom opredjeljenju branili Bosnu i Hercegovinu, isticati broj pripadnika ili poginulih članova kolektiva, kako bi smo dokazali da su pojedinci – patriote, a najmanje kolektivi, stali u odbranu države Bosne i Hercegovine. Iako do sada nismo o tome govorili, ovom prilikom prisiljeni smo da istaknemo da je na prvu liniju odbrane BiH stalo više od 600 naših uposlenika, da je njih 58 dalo svoje živote za odbranu svoga grada i domovine, te da je njih 195 ranjeno u cilju stvaranja države Bosne i Hercegovine. 


Pored toga svi raspoloživi autobusi Centrotransa tokom agresije na BiH bili su u funkciji odbrane naše države, što je na kraju proizvelo gubitak više od 250 autobusa.


Podsjećamo javnost na slijedeće činjenice:


1. Radnici i mendžment Centrotransa su obnovu voznog parka u poslijeratnom periodu i nabavku preko 600 voznih jedinica izvršili iz vlastitih poslovnih sredstava bez ikakvih donacija i bilo čije pomoći. Nasuprot...


2. Centrotrans svoje poslovanje u cijelosti zasniva na poštovanju Zakona koji određuju uslove za obavljanje djelatnosti javnog prijevoza putnika. Prije svega želimo naglasiti činjenicu da Centrotrans u cijelosti izmiruje sve poreske obaveze. Od završetka rata do danas po osnovu poreza i doprinosa Centrotrans je uplatio 190 miliona KM. Nasuprot tome brojna državna, javna preduzeća su po pravilu nekažnjeno isplaćivala netto plaće bez plaćanja poreza i doprinosa. Mislimo da to ne treba naglašavati jer je cjelokupnoj javnosti poznat povlašteni (nezakoniti) položaj javnog u odnosu na realni sektor. Nasuprot...


3. Od 2013. godine, od kada se Centrotrans značajnije uključio u obavljanje javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo, Sindikat GRAS-a nije organizovao ni jednu obustavu javnog prijevoza, što je bila stalna negativna praksa u poslijeratnom periodu u KS. Također, kvalitet prijevoza značajno se povećao, što nedvosmisleno govori o štetnosti bilo koje vrste monopola i koristi koje daje zdrava tržišna utakmica. Nasuprot.... - navodi se u saopštenju Povjereništva sindikata Centrotrans Eurolines-a. 

 

Centrotrans će poštovati odluku Vlade Kantona Sarajevo


U vezi reakcije Udruženja demobilisanih boraca GRAS-a, a kojem se izražava protivljenje provođenju Odluke Vlade Kantona Sarajevo o važenju mjesečnih pretplatnih karata u svim vozilima javnog gradskog prijevoza, obavještavamo javnost, a posebno korisnike javnog prijevoza da će Centrotrans, kao i uvijek do sada, u potpunosti poštovati odluke nadležnih organa i u skladu sa odredbama važećeg Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH i Zakona o komunalnim djelatnostima, u kontinuitetu obavljati registrovanu djelatnost javnog prijevoza, ističe se u saopštenju kompanije Centrotrans. 


Sigurni smo će da navedena Odluka i aktivnosti Vlade i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo biti prihvaćene od strane građana kao dio programiranih aktivnosti za sanaciju stanja i obezbjeđenje kvalitetne usluge javnog prevoza u Kantonu Sarajevo.


Putnici sa mjesečnim pretplatnim kartama kupljenim na prodajnim mjestima GRAS-a bit će posebno evidentirani radi prikupljanja  podataka o ostvarenom transportnom radu i kompenzaciji – naknadi za pružene prijevozne usluge, pojašnjavaju iz Centrotransa.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još