Muzička akademija UNSA

U Vijećnici otvoren 12. Festival 'Majske muzičke svečanosti'

Kultura29.04.19, 23:12h

U Vijećnici otvoren 12. Festival  'Majske muzičke svečanosti'
Bogat program Festivala - 16 koncerata i tri studentske tribine bit će održani na lokacijama Muzičke akademije, Vijećnice, Bošnjačkog instituta - Fondacije „Adil Zulfikarpašić“ i Narodnog pozorišta Sarajevo

 


 

Svečanim koncertom hora i solista Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u Vijećnici je večeras otvoren 12. Festival „Majske muzičke svečanosti“ (MAS), koji je još od 2007. godine vrhunac umjetničke i pedagoške djelatnosti najstarije visokoobrazovne muzičke institucije u BiH. 


Pod dirigentskom palicom magistre Alme Aganspahić i uz klavirsku pratnju Fuada Šetića, hor i solisti su izveli djela kompozitora Gabriela Faurea (1845-1924.) Messe Basse - Mala misa, za troglasni ženski hor i sopran te Requiem za mješoviti hor, soliste i orkestar. 


Solisti su bili Ajna Hasanbegović, Erol Ramadanović i Noa Jugo


Ovogodišnji festival Majske muzičke svečanosti Muzička akademija realizira u koncertnoj sezoni 2018/2019. od 29. aprila do 3. juna, a partneri su Grad Sarajevo, Vijećnica i gradonačelnik Abdulah Skaka


Bogat program Festivala - 16 koncerata i tri studentske tribine bit će održani na lokacijama Muzičke akademije, Vijećnice, Bošnjačkog instituta - Fondacije „Adil Zulfikarpašić“ i Narodnog pozorišta Sarajevo. 


- Posvećenost i odanost umjetnosti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu odavno daju rezultate u vidu podizanja kvaliteta muzičkog života Sarajeva. Jedan od zacrtanih ciljeva svakako jeste stvaranje i realizovanje kvalitetnih muzičkih festivala koji bi svojim kontinuiranim djelovanjem, glavnom gradu Bosne i Hercegovine obezbijedili muzički život na nivou evropskih i svjetskih metropola - naveli su organizatori Festivala. 


U ovogodišnjim "Majskim muzičkim svečanostima", za 13. maj planiran je koncert Orkestra Muzičke akademije, a za 18. maj cjelodnevni event u Bošnjačkom institutu povodom Internacionalnog dana muzeja. 


Svečani koncert završnice bit će održan 20. maja povodom Dana Muzičke akademije i Dana Univerziteta u Sarajevu, koji je ujedno završnica projekta „Muzički dijalog za 10“. Taj projekat su podržali platforma „Dijalog za budućnost“ te zajednička inicijativa Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija. 


Na tom završnom koncertu u Vijećnici će nastupiti učesnici masterclassa iz devet bh. gradova te premijerno izvesti djela koja su posebno za ovaj događaj pisali kompozitori Muzičke akademije Sarajevskog univerziteta.


(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!