Uoči samita u Berlinu

Vučić: Izabrali su Denisa Zvizdića umjesto Milorada Dodika... Srbija će biti sve u težoj poziciji

Front29.04.19, 07:56h

Vučić: Izabrali su Denisa Zvizdića umjesto Milorada Dodika... Srbija će biti sve u težoj poziciji
On je istakao da Dodik ima legitimitet i podsjetio da je imao najviše glasova od svih kandidata u BiH

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se na sastanku u Berlinu najviše govoriti o odnosima Beograda i Prištine, ali je, na osnovu izbora učesnika, predvidio da će Srbija jedina govoriti protiv nezavisnosti Kosova, javlja FoNet.

 

On je za televiziju Pink uočio da su na sastanak pozvani slovenački premijer Marijan Šarec i upitao "zašto ne (premijerka Rumunije) Vjorika Danćila" i zašto premijer Hrvatske Andrej Plenković, a ne, na primer, premijer Bugarske Borko Borisov.

 

"Izabrali su (predsjednika Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisa) Zvizdića, a ne (predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada) Dodika", ukazao je Vučić.

 

On je istakao da Dodik ima legitimitet i podsjetio da je imao najviše glasova od svih kandidata u BiH.

 

Sa tim izborom, jasno je da će naša delegacija biti jedina koja će govoriti protiv nezavisnosti Kosova, ali je naše da se borimo za našu zemlju, rekao je Vučić.

 

Vučić je rekao da će Srbija biti u sve težoj poziciji i situaciji po pitanju Kosova, da se borio za razgraničenje, kao nešto za šta Srbija može da se izbori, ali da sada zna da je to nemoguće.

 

"Buduće generacije će plaćati cijenu našeg neznanja, neodgovornosti i bezobzirnosti onih koji su Srbiju razarali i koji su preko svojih obavještajnih službi i stranih medija rušili ideju kompromisa", rekao je Vučić i dodao da "Amerikanci nisu ni blizu najgorih po tom pitanju".

 

On je istakao da je dao "sve od sebe" da dođe do kompromisa, ali da je shvatio da taj kompromis niko nije želio i da će se možda u budućnosti razumjeti kakvu je historijsku priliku Srbija propustila. Vučić je prenio i da mu je kancelarka Merkel u Davosu rekla da ne zna šta je to što bi u ovom trenutku Srbiji moglo da bude ponuđeno.

 

Na sastanku u Berlinu će se govoriti i o budućnosti eurointegracija, najavio je Vučić, koji misli da je u zapadnoevropskim zemljama došlo do "zamora proširenjem", ali se nada da će biti i pozitivnih signala.

 

DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 Komentari - Ukupno 84

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još