Jeziva ispovijest mlade majke

Samira je otišla raditi na plantažu jagoda: Činio se kao posao iz snova, ali sam se počela pitati zašto zapošljavaju samo žene...

Hronika28.04.19, 16:44h

Samira je otišla raditi na plantažu jagoda: Činio se kao posao iz snova, ali sam se počela pitati zašto zapošljavaju samo žene...
Vidjela sam oglas za posao, prijavila se i ubrzo dobila odgovor. Pitala sam ih mogu li zaposliti i mog supruga, no rekli su mi da traže isključivo i samo žene

 

Potresna svjedočanstva 10 Marokanki koje su trbuhom za kruhom napustile svoje domove i otišle raditi na najveće europske plantaže jagoda u Španjolsku, piše Jutarnji.hr.

 

Svoje životno iskustvo s The Guardianom podijelila je i mlada majka Samira Ahmad koja je u aprilu prošle godine prihvatila jedan takav posao, ne sluteći šta je čeka. U ugovoru joj je pisalo kako će imati osiguran smještaj i obrok uz dnevnu plaću od 40 eura. Po samom dolasku sve je izgledao kao posao iz snova, no kako je vrijeme odmicalo, shvatila je da je zajedno s još devet Marokanki postala žrtva trgovine ljudima, seksualnog nasilja i izrabljivanja.

 

- Kada su moji sugrađani saznali da odlazim raditi u bogatu zemlju, smatrali su me heroinom. Do tada niko iz mog sela nije imao hrabrosti napustiti svoj dom i otići u potragu za poslom. Iako su i u to vrijeme postojale glasine o izrabljivanju, odlučila sam ih ignorirati. Nisam vjerovala da se takvo nešto može dogoditi u bogatoj zemlji kao što je Španjolska. No, sada vidim kako mi je to bila najgora odluka u životu. – prisjeća se Samira.

 

Zajedno s drugim radnicama, ova mlada majka, cijeli slučaj prijavila je i policiji, no oni nikada nisu reagirali. Bez obzira na to da u posljednjih nekoliko godina, lokalni i strani mediji u sve većoj mjeri pišu o seksualnom i fizičkom nasilju nad sezonskim radnicama iz ove afričke zemlje, Vlade i jedne i druge države i dalje opovrgavaju sve navode.

 

- Marokanke su često meta ovakvih napada, zbog siromaštva, nedovoljne zaštite obitelji, ali i vladajućih. Brojne radnice koje su prošle ovakvo nesretno iskustvo s nama su podijelile svoja potresna iskustva i nehumane radne uvijete. Radile su i više od 12 sati dnevno, na temperaturi od 40 stupnjeva unutar zagušljivih plastenika uz pauzu od pola sata. Bile bi smještene u malim, skučenim prostorima, nekada bi to bile obične štale, a ponekad i transportni brodski kontejneri. Zbog 'lošeg rada' često su ostajale uskraćene za hranu i vodu, branili su im odlaske za toalet, a plaću bi rijetko dobile – pojašnjava Alicia Navascues, članica grupe za ženska prava Mujeres 24.

 

Na istu plantažu na kojoj je radila i djevojka s početka ove priče, došla je i Aicha Jaber, koja je u to vrijeme bila trudna.

 

- Vidjela sam oglas za posao, prijavila se i ubrzo dobila odgovor. Pitala sam ih mogu li zaposliti i mog supruga, no rekli su mi da traže isključivo i samo žene – prepričava Aicha.

 

Po samom dolasku, njeni novi poslodavci seksualno su ju zlostavljao i maltretirao. Šest sedmica kasnije, zajedno s još osam žena uputila se do lokalne policijske postaje u nadi da će dobiti kakvu takvu zaštitu, no dogodilo se nešto sasvim suprotno. U policiji ih nisu htjeli niti saslušati, već su ih izbacili van, uz obrazloženje da im ne mogu pomoći.

 

Inače, Španjolska je najveći izvoznik jagoda u Europi sa zaradom od 580 miliona eura po sezoni. Uz to, ova zemlja godišnje proizvode gotovo 400.000 tona jagoda, a svoju jednu od najjačih poljoprivrednih kultura nazivaju i 'crvenim zlatom'. Maroko i Španjolska još od 2001. godine imaju sporazum o razmijeni sezonskih radnika, a procjenjuje se kako će samo ove sezone na berbu stići čak 20.000 Marokanki.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!