FOTO/ Uskoro na aukciji

Nađena Hitlerova oproštajna poruka: 'Ovako ću Njemačkoj učiniti najveću uslugu'

Nedjeljni magazin25.04.19, 20:11h

Nađena Hitlerova oproštajna poruka: 'Ovako ću Njemačkoj učiniti najveću uslugu'
Spomenuti zapisi na aukciji će se prodavati od 30. aprila do 1. maja po cijeni od 105.000 do 131.000 KM

 

Aukcijska kuća "Alexander Historical Auctions" iz Marylanda na aukciju će staviti jedinstven historijski dokument koji otkriva novosti o životu Adolfa Hitlera. Radi se o telegramu naslovljenom kao "Hitlerova oproštajna poruka" koji sadrži posljednju poruku nacističkog vođe, javila je Hina.

 

Ona je poslana Ferdinandu Schörneru svega nekoliko dana prije nego li je Hitler umro.

 

- Ostat ću u Berlinu, u časnoj namjeri, u borbi za Njemačku, kako bih pružio dobar primjer onima koji ostaju. Vjerujem da ću ovako Njemačkoj učiniti najveću uslugu. Vama ostalima - svaki napor mora biti uložen u pobjedu Berlina. Tamo možete pomoći odlučno, pomicanjem prema sjeveru što je prije moguće, piše u telegramu.

 

Također, postoji i pismo Ferdinanda Schörnera u kojem je Hitlera ranije savjetovao da napusti Berlin koji je tada bio opkoljen.

 

- Zamolio bih te, u ovaj smrtni čas, da napustiš Berlin i ustvrdiš komandu iz južnog sektora. Ako padneš, past će i Njemačka. Milioni Nijemaca čekaju priliku da ponovno izgrade državu, uz tebe, upozorio ga je.

 

hitler-pisma


Spomenuti zapisi na aukciji će se prodavati od 30. aprila do 1. maja po cijeni od 105.000 do 131.000 KM.

 

Podsjećamo, Hitler i njegova partnerica Eva Braun su 30. aprila 1945. godine počinili samoubistvo u bunkeru u Berlinu. U oporuci koju je ostavio Hitler je Schörnera promaknuo u glavnog zapovjednika njemačke vojske. Nakon toga, Schörner je pobjegao u Austriju, a tamo su ga uhapsili Amerikanci. Do 1963. godine bio je u sovjetskim i zapadno-njemačkim zatvorima, a nedugo zatim, 1973. godine, preminuo je.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!