Zabilježena prekoračenja na svim mjernim stanicama

U Kantonu Sarajevo opet zagađen zrak: Ne izlazite vani, ako baš ne morate!

Hronika25.04.19, 16:31h

U Kantonu Sarajevo opet zagađen zrak: Ne izlazite vani, ako baš ne morate!
Preporuke za građane su da smanje kretanje na otvorenom i izlaganje na što je moguće manju mjeru za periode povišenih koncentracija prašine tokom današnjeg dana, ali i narednih par dana. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike

 

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja koncentracija PM10 (dozvoljeno 50 μg/m3) na svim mjernim stanicama. Uslovi za prvu epizodu ¨PRIPRAVNOSTI¨, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo nisu postignute, jer nema stabilnih vremenskih uslova, stoji u Upozorenju za građane Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

 

Izmjerene vrijednosti koncentracija PM10 za 25.04.2019. do 14:00 sati:


- poluautomatska stanica ¨Otoka¨ 81 μg/m3
- automatska stanica ¨Vijećnica¨ 78 μg/m3
- mobilna stanica ¨Ilidža¨ 78 μg/m3
- automatska stanica ¨Ilijaš ¨ 92 μg/m3
- automatskastanica ¨Ivan Sedlo¨ 92μg/m3
-automatska  stanica ¨Ilidža¨ 184 μg/m3(mikrograma po metru kubnom).

 

Uzrok pojave visokih koncentracija prašine je vjetar iz Sahare koji prenosi čestice prašine na velike udaljenosti. Iako je daljinski transport prašine i ovih dana bio prisutan, do danas nije zabilježeno značajno povećanje koncentracija lebdećih čestica PM10 u zraku u Kantonu Sarajevo. Situaciju sa povećanim koncentracijama ovog polutanta kao posljedice prirodne pojave, možemo očekivati i tokom narednih par dana.

 

Preporuke za građane su da smanje kretanje na otvorenom i izlaganje na što je moguće manju mjeru za periode povišenih koncentracija prašine tokom današnjeg dana, ali i narednih par dana. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.

 

Apeluje se na građane, naročito sa disajnim poteškoćama, da smanje svoje kretanje jer izlaganje ovoj vrsti prašine može dovesti do  daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja.

 

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨.

 

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici http://kvalitetzraka.ba/.

 

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopšteno je iz Press službe KS.                                                                 
                                                                                                                                     

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!