U Banovićima štrajk zbog smanjenja plata i loših uslova rada

Specijalci deblokirali prugu na kojoj su bili rudari, iz Uprave tvrde: 'Skup' je instruiran!

Hronika25.04.19, 15:27h

Specijalci deblokirali prugu na kojoj su bili rudari, iz Uprave tvrde: 'Skup' je instruiran!
Ovo je jedini rudnik u Federaciji koji nije u koncernu sa Elektroprivredom te je ovo prvi put da rudari štrajkuju

 

Rudari jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići koji su jučer stupili je u štrajk jutros su blokirali željezničku prugu u Banovićima. Intervenisala je specijalna jedinica MUP-a Tuzlanskog kantona koja je uklonila radnike sa pružnih šina.

 

Rudari, kako navode, štrajkaju zbog smanjenja plata i loših uslova rada. Imaju tri zahtjeva - reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka.

 

Kažu da topli obrok iznosi 10 KM, te žele povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u Federaciji BiH. Kada je riječ o plati, kažu da je ona smanjena za 150 do 200 KM te trenutno fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM.

 

Uprava rudnika je zatražila od predstavnika rudara da razgovaraju sa upravom kako bi se razmotrili njihovi zahtjevi. Ovo je jedini rudnik u Federaciji koji nije u koncernu sa Elektroprivredom te je ovo prvi put da rudari štrajkuju.

 

- Povodom današnjeg okupljanja malog dijela radnika RMU „Banovići“ d.d. Banovići oglašava se Uprava ovog kolektiva i navodi da: okupljena grupa radnika rudnika 'Banovići' nije na propisan način organizovala protest, niti izabrala predstavnike, kao ni iznijela zahtjeve preko ovlaštene sindikalne organizacije. Predstavnici Rudnika razgovarali su sa Sindikatom i rudarima, te od njih tražili da odaberu predstavnike sa kojima će razgovarati i koji će iznijeti svoje zahtjeve što oni do sada nisu učinili i pored toga što je Uprava Društva spremna na sve vrste razgovora. Obzirom na činjenicu da rudari ne pristaju na razgovore, kao i da je među njima većina onih koji su privilegovani u ovom preduzeću, dolazi se do zaključka da je današnji „skup“ instruiran kako bi se izvršio pritisak na rukovodstvo Rudnika, koje je izrazilo žaljenje što se radnici koriste u ove svrhe. Važno je demantovati i medijske natpise u kojima se navodi da se niko iz Rudnika nije obratio okupljenim rudarima. Izvršni direktor za tehničke poslove Rudnika u ranim jutarnjim satima razgovarao je sa prisutnim rudarima ali u tom momentu oni nisu bili spremni na razgovor - naveli su jučer iz rudnika.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!