neki su pak mediji pisali da se radi o božjoj kazni

Vlada Srbije donirala milion eura za obnovu Notre-Damea: 'Da se potvrdi vjekovno prijateljstvo s francuskim narodom'

Hronika22.04.19, 16:39h

Vlada Srbije donirala milion eura za obnovu Notre-Damea: 'Da se potvrdi vjekovno prijateljstvo s francuskim narodom'
Osim poruka podrške i suosjećanja, požar u katedrali u Srbiji je izazvao i drugačije reakcije, pa su ga tako pojedini beogradski mediji nazvali „božjom kaznom zbog kačenja zastave Kosova“, što je izazvalo reakciju ambasadora Francuske u Srbiji Frederica Mondolinijane



Vlаdа Srbije odlučila je na današnjoj sjednici da Francuskoj uputi finаnsijsku pomoć u iznosu od milion eurа zа obnovu kаtedrаle Notre-Dаme u Pаrizu, kojа je teško oštećenа u požаru 15. аprilа. 

 

„Ovom odlukom potvrđuje se vekovno prijаteljstvo sа frаncuskim nаrodom i izrаžаvа željа dа se simbol frаncuske i svetske civilizаcije što pre obnovi i otvori ovаj hrаm kulture i umetnosti zа sve svoje buduće poklonike“, saopšteno je iz Vlade Srbije.

 

Obećane stotine miliona eura


U požaru koji je izbio u noći 15. aprila uništena je jedna kula pariske katedrale, krov i oštećena unutrašnjost.

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naveo je da će za rekonstrukciju biti potrebno pet godina, dok su stručnjaci ocijenili da obnova Norte Damea može da potraje i 15 godina.

 

Uzrok požara još nije utvrđen, ali se vjeruje da ima veze sa opsežnim radovima na restauraciji katedrale koji su bili u toku.

 

Francuska je najavila da će raspisati međunarodni arhitektonski konkurs kako bi donijela odluku treba li, i na koji način, zamijeniti toranj na katedrali.

 

Mnogobrojni milijarderi i privatni donatori obećali su već stotine miliona eura za obnovu katedrale.

 

Požar nazvali 'božjom kaznom'


Osim poruka podrške i suosjećanja, požar u katedrali u Srbiji je izazvao i drugačije reakcije, pa su ga tako pojedini beogradski mediji nazvali „božjom kaznom zbog kačenja zastave Kosova“, što je izazvalo reakciju ambasadora Francuske u Srbiji Frederica Mondolinija.

 

On je istakao da je pisanje tih medija „skandalozno“, da su ga negativni komentari „duboko pogodili“ i da ima „prezir prema ljudima koji takve stvari izgovaraju“.

 

Vrh Srbije, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Francuskoj je poslao poruku solidarnosti.  

(AJB, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!