Tražiti izlaz iz krize

Komšić: Dodik i SNSD morat će malo progutati žabu kada je riječ o NATO-u

Front22.04.19, 13:53h

Komšić: Dodik i SNSD morat će malo progutati žabu kada je riječ o NATO-u
Gospodin Dodik ima potrebu da se pred međunarodnom javnosti prikaže kao kooperativan, kao čovjek s kojim se može raditi. Njemu to treba jer je on jedno vrijeme bio u dubokoj političkoj izolaciji kada je riječ o međunarodnoj zajednici. S druge strane, nastavlja da jaše na onoj svojoj staroj priči na kojoj je dobio izbore, koja očigledno ima prođu u njegovom biračkom tijelu

 

Član Predsjendištva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je danas o procesu formiranja vlasti na državnom nivou. Kako je kazao, obaveza je da se traži izlaz iz situacije u kojoj se BiH našla, piše N1.

 

- Ne možemo svi biti uvijek pobjednici. Moguće je imenovati mandatara s tim što u tom slučaju gospodin Dodik i SNSD, oprostite na izrazu, morat će malo progutati žabu kada je riječ o NATO-u. Moguće je te dvije stvari pomiriti ako postoji volja za takvu vrstvu dogovora. BiH gubi sve ove mjesece, nemamo formiranu vlast, na neki način pokuzuju da smo zapali u malo ozbiljniju krizu i kao država i kao društvo i iz toga treba tražiti izalaz - kazao je Komšić.

 

Kako je naveo, obaveza je tražiti izlaz.

 

- Mislim da možemo izaći iz ove situacije, mislim da se to mora desiti najkasnije do polovine maja jer riječ je o nekim rokovima koje su nam dali ljudi iz Evropske komisije kada je riječ o daljnjem nastavku puta BiH ka EU. Ono što vam mogu reći je da ću učinti sve da se do toga dođe. Ja nisam onaj koji uslovljava bilo koga. Da je izborni rezultat DF-a bolji, ja bih bio u drugoj poziciji. U ovoj situaciji mi smo se opredijelili na neke druge stvari, prije svega kako ovu državu izvući iz situaicje u kojoj je zaglavila što se tiče formiranja vlasti, međusobnih odnosa, političkih tema koje opterećuju cijelo društvo. Sa aspekta kapaciteta koji mi imamo, uključit ćemo se u to - poručio je Komšić.

 

Na upit o posljednjim dešavanjima u vezi formiranja rezervnog sastava policije RS, Komšić kaže da o ovoj temi nisu razgovarali sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

 

- Njemu je jasno šta će uslijediti ako nastavi tim putem. Niko neće sjediti skršetnih ruku, to je sigurno. To je varijanta B, plan B. Plan A je da stabilizujemo i smirimo situaciju, da formiramo vlast i da se okrenemo poslu, da ne zveckamo oružjem kako vi kažete. Kao čovjek koji zna šta je oružje, koji je to osjetio na svojim leđima, to je zadnja varijanta u svemu. Bolje je da se okrenemo dogovoru, kompromisu, radu. Svježa su sjećanja još uvijek na sve ono što se dešavalo krajem prošlog stoljeća - naveo je Komšić.

 

- Gospodin Dodik ima potrebu da se pred međunarodnom javnosti prikaže kao kooperativan, kao čovjek s kojim se može raditi. Njemu to treba jer je on jedno vrijeme bio u dubokoj političkoj izolaciji kada je riječ o međunarodnoj zajednici. S druge strane, nastavlja da jaše na onoj svojoj staroj priči na kojoj je dobio izbore, koja očigledno ima prođu u njegovom biračkom tijelu. Doći će trenutak kada će morati odlučiti kuda vozi, hoće li voziti pričom sa Sarajevo Business Foruma ili će se vratiti u prošlost sa onom pričom sa kojom je dobio izbore. Ja znam da to neće biti lagan izbor za njega, ali on će tu odluku morati da donese. Preporučio bih mu, ako će prihvatiti savjet, na njegovom mjestu, ja bih odabrao ovu priču sa SBF-a kao neku vrstu njegove buduće politike. Šta će raditi, vidjet ćemo - kazao je Komšić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 79

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još