tvrdi da je sve 'dirigovano iz bošnjačkih krugova'

'Glavni kočničari stanuju u FBiH': Špirić tvrdi da postoji dobro osmišljen plan rušenja Srpske

Front20.04.19, 10:52h

'Glavni kočničari stanuju u FBiH': Špirić tvrdi da postoji dobro osmišljen plan rušenja Srpske
Špirić u intervju za “Glas Srpske” kaže da SDA ne želi da postigne dogovor o formiranju vlasti jer ima maksimalnu moć u tehničkom mandatu, a izgubiće je čim bude formiran novi Savjet ministara

 

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i potpredsjednik SNSD-a, tvrdi da postoji dobro osmišljen plan urušavanja Republike Srpske i da neformiranje vlasti na nivou BiH pogoduje takvim pretenzijama dirigovanim iz bošnjačkih krugova.

 

Špirić u intervju za “Glas Srpske” kaže da SDA ne želi da postigne dogovor o formiranju vlasti jer ima maksimalnu moć u tehničkom mandatu, a izgubiće je čim bude formiran novi Savjet ministara.

 

- Oni ne žele da SNSD bude dio vlasti na nivou BiH - kaže Špirić.

 

GLAS: Kako ocjenjujete trenutno stanje u BiH i RS?     

 

ŠPIRIĆ: Kako ocijeniti stanje u BiH kad su sve reforme stale i pola godine čekamo dogovor o formiranju vlasti, iako je jasno ko su izborni pobjednici. I ovog puta, kao i kada sam bio predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu 2011. godine, čeka se poravnanje računa u FBiH, gdje još nema federalne vlade, a u nekim kantonima još nije formirana vlast. Iako iz sarajevskih krugova pokušavaju odgovornost za ovakvo stanje prebaciti na Srpsku, svakome je kristalno jasno da glavni kočničari stanuju u FBiH, tačnije u bošnjačkoj komponenti. Postoji dobro osmišljen plan urušavanja Srpske i da ova poluanarhija na nivou BiH pogoduje takvim pretenzijama. Na sve načine napadaju institucije Srpske, od apelacija Ustavnom sudu BiH, koji po inerciji odlučuje protiv RS, do odsustva svakog vida saradnje sa legalnim predstavnicima RS. Na istom fonu su neki vjerski poglavari, pojedine nevladine organizacije, a u desnu stranu otišle su skoro sve lijevo orijentisane partije u FBiH. Obavještajni sektor u BiH je bez ikakve zakonom propisane kontrole i stvara se mogućnost da druge obavještajne službe kreiraju procese u BiH i regionu.  Takve devijacije nisu slučajne.

 

GLAS: Ko stoji iza takvog plana i koliko je formiranje Savjeta ministara značajno da budu spriječene i takve aktivnosti?

 

ŠPIRIĆ: Kao što vidite, ključ je u rukama SDA, odakle nakon svakog dogovora dižu stepenicu više kako ne bismo postigli rješenje. SDA sada ima svog predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu, a istovremeno je on i član kolegijuma Predstavničkog doma, njihov lider je u kolegiju Doma naroda, imaju člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, imaju ministre u Savjetu ministara, premijera FBiH i ministre. Kada budu sprovedeni izborni rezultati, oni to neće imati jer im to i ne pripada. Oni imaju maksimalnu moć sada i imaće je dok traje tehnički mandat jer je nekim pravnim čudom moguće istovremeno obavljati dužnost i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti. Uspostavljanje vlasti na nivou BiH u skladu s izbornim rezultatima znači ulazak u zakonito djelovanje i izbjegavanje anarhije, koja je moguća ukoliko vlast ne bude uspostavljena.

 

GLAS: Bili ste akter stranačkih sastanaka, koliko su oni urodili plodom? 

 

ŠPIRIĆ: Preveliki zahtjevi i nova uslovljavanja nisu put za dogovor. SNSD je u cijelu priču ušao vrlo pragmatično: Ustav, zakoni, izborni rezultati i poštena raspodjela vlasti ili, bolje rečeno, sastavljanje vlasti. Prihvatili smo dokument koji predviđa naše programsko djelovanje u narednom mandatu. Ne vidim šta treba više od toga. Ovo je spreman da podrži HDZ BiH, ali očigledno je da SDA, i kada nađe partnera, zahtijeva nešto što se baš ne može smatrati ni ustavnim ni fer aktivnostima. Imam osjećaj da jedno pričaju, a drugo rade i da je imperativ njihove politike u pregovorima da spriječe učešće SNSD-a u vlasti na nivou institucija BiH.                             

               

GLAS: Šta je ono što najviše zamjerate srpskim članovima Savjeta ministara u tehničkom mandatu, koje ste često kritikovali?

 

ŠPIRIĆ: Vjerujem da nemamo toliko prostora da bih nabrojao sve što sam im zamjerio. Osnovna zamjerka je što su imali podanički pristup, što su im institucije RS bile moneta za potkusurivanje u Sarajevu, što su im lični i stranački interesi bili važniji od interesa Republike. Nisu bili odlučni ni toliko da stanu iza Srba u institucijama BiH kada je trebalo slaviti Dan Republike, ali su stajali iza leđa Denisu Zvizdiću kao dekor za njegove odluke od lažnog mehanizma koordinacije do narušenog nacionalnog balansa na rukovodećim pozicijama. Kako su radili, tako su i završili. Narod sve vidi i zna.

 

GLAS: Upozoravali ste na migrantsku krizu i povratak ISIL-ovaca, mislite li da se BiH može izboriti s tim problemom?

 

ŠPIRIĆ: Od početka migrantske krize u regionu upozoravao sam na problem koji može nastati, postavljao poslanička pitanja, tražio posebnu sjednicu, ali nikada nije pripremljen materijal da ta sjednica bude održana. Ovo je ozbiljan problem i za ozbiljne države i, osim bezbjednosne, ima i humanitarnu dimenziju. Sve ovo nadmašuje mogućnosti Savjeta ministara u tehničkom mandatu, a situacija s migrantima može biti samo gora i zato je neophodno formirati vlast. Tome trebaju ozbiljan pristup, ozbiljne mjere, koordinisane aktivnosti i finansijska podrška. BiH od svega toga sada nema ništa i biće to važan zadatak za novu vlast. Povratnici sa stranih ratišta su bez nadzora, teško da iko vodi evidenciju o njima, iako nam strane službe uredno najavljuju njihovo izručenje. Gdje su? Kud se kreću? Da li će se oni integrisati u ovo društvo ili će biti obratno - da se društvo prilagođava njima? Sve su to teme koje su relativizovane posljednjih godina i nije bilo podrške da se o njima raspravlja, a kamoli da se djeluje. Nadam se da nam neki teški incidenti neće biti povod da se vratimo ovim pričama.

 

Drvar srpski grad
 

GLAS: Kako komentarišete izjavu Željka Komšića da Drvar nije srpski grad?

 

ŠPIRIĆ: Nakon ove izjave pitao sam svoje Drvarčane šta misle o tome,  a oni su me pitali - Ko je Željko Komšić? Kažu mi - Mali je on da bi mjerio naše srpstvo i poručuju - Drvar je bio, jeste i ostaće srpski grad.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još