Oglasili se iz Ureda visokog predstavnika

OHR: Nejasan nam je razlog za postojanje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj

Front19.04.19, 21:17h

OHR: Nejasan nam je razlog za postojanje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj
Pozivamo zvaničnike RS da nacrt izmjena i dopuna pravovremeno upute u širu raspravu među domaćim i međunarodnim akterima, te podsjećamo da uspostava rezervnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju unutar nadležnosti RS, precizira glasnogovornik OHR-a Marijo Brkić

Ured visokog predstavnika (OHR) smatra da je nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije MUP-a RS, te poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) da odgovori transparentno na sve primjedbe upućene tim povodom.

 

Stav je to OHR-a istaknut u odgovoru na Fenin upit u povodu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, koji je u četvrtak usvojio NSRS, a kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

 

- Razlog za postojanje rezervnog sastava policije nam je nejasan. Međutim, budući da je parlamentarna procedura još u toku, pozivamo zvaničnike RS da nacrt izmjena i dopuna pravovremeno upute u širu raspravu među domaćim i međunarodnim akterima, te podsjećamo da uspostava rezervnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju unutar nadležnosti RS - precizira glasnogovornik OHR-a Marijo Brkić.

 

Iz OHR-a pozivaju Narodnu skupštinu RS „da na ove primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno te, istovremeno, osigura da predložene izmjene i dopune ispunjavanju međunarodne standarde i Opšti okvirni sporazum za mir“.

 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije, a za taj nacrt je glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

 

U međuvremenu, aktuelizirano je pitanje formiranja rezervnog sastava policije u Federaciji BiH kao odgovora na spomenuti potez NSRS-a, te je u tom kontekstu zazvana vanredna sjednica Komisije Federalnog parlamenta za sigurnost, a radi, eventualne, operacionalizacije te inicijative.  

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još