FUZIP u akciji

Nastavljaju se intenzivne kontrole u FBIH: Šta su otkrili inspektori u protekle tri sedmice?

Hronika19.04.19, 12:11h

Nastavljaju se intenzivne kontrole u FBIH: Šta su otkrili inspektori u protekle tri sedmice?
Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine
 
U nastavku prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora, federalni inspektori su u protekle tri sedmice vršili nadzore na području Zeničko-dobojskog, Srednje-bosanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Tuzlanskog, Kantona Sarajevo i Kantona 10. Od početka pojačanih inspekcijskih nadzora (18.3.2019.godine), zaključno s 18.4.2019.godine, ostvareni su sljedeći rezultati:
 
 
izvršeno je 1613 inspekcijskih nadzora i 46 kontrolnih nadzora;
sačinjeno je 1613  zapisnika;
utvrđeno je 1097 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 1097 prekršajnih naloga sa ukupnim finansijskim efektom u iznosu od 1.520.352,00 KM;
utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 263.566,82 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak;
izrečeno je 335 upravnih mjera, od kojih se 77 odnose na mjere privremene zabrane rada (56 rješenja o zabrani rada fizičkom licu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 14 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, 1 rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu, 1 rješenje o zabrani prometovanja namirnicama, 1 rješenje o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, 3 rješenja o zabrani rada ćumurane - žežnice i 1 rješenje o isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti);
od 529 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da dva subjekta nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj;
66 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.
 
 
Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine.
 
 
Inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.
 
 
Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. 
 
 
Također, napominjemo da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, na cijeloj teritoriji FBIH. 
 
 
Apelujemo na građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:
- telefon za prijave 033 / 22 66 44 
- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.
 
 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!