Lider Naroda i pravde otkriva

Konaković: Znam da me prisluškuju, imam snimljene sve osjetljive razgovore, ako ih objavim...

Front18.04.19, 09:48h

Konaković: Znam da me prisluškuju, imam snimljene sve osjetljive razgovore, ako ih objavim...
O onima koji ih prisluškuju Konaković kaže da „to nisu nikake odmetnute strukture, već legalni organi koji rade protuzakonito“, te da obavještajna agencija (OSA op.a.) radi u interesu stranke

 

- Sigurno nas prisluškuju - kaže u intervjuu „Jedan“ predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) i predsjednik stranke „Narod i Pravda“ Elemedin Konaković. To je potkrijepio tvrdnjom da su neke dobronamjerne osobe upozorile ljude iz njegove stranke da paze šta pričaju i da su „predmet interesovanja stranačkih šefova“ konkurencije, prenosi BHRT.

 

O onima koji ih prisluškuju Konaković kaže da „to nisu nikake odmetnute strukture, već legalni organi koji rade protuzakonito“, te da obavještajna agencija (OSA op.a.) radi u interesu stranke.

 

- Ja to odgovorno tvrdim. Dakle, imamo neke anegdote. Šaleći se između sebe, prouzrokovali smo reakciju tih ljudi. Samo smo htjeli da pokažemo da znamo da oni prate naše dopisivanje, a nema tu ništa tajno. Odgovorno tvrdim da takvih stvari u Bosni i Hercegovini ima puno, da se institucije, agencije, MUP-ovi, obavještajne agencije, bave stranačkim protivnicima čak i više nego što bi trebali raditi svoj posao. Dakle, to je činjenica. Ja to tvrdim i spreman sam za to odgovarati“, tvrdi Konaković.

 

Konaković je potvrdio da ima tajno snimljene „osjetljive razgovore“ sa nekim osobama i da to čuva, iako je svjestan zakonskih posljedica ukoliko bi došlo do objave tih snimaka.

 

- To je zaštita mog integriteta, mog imena i prezimena i postoji mogućnost da za to odgovaram. Ja znam s kim imam posla. Zaštitio sam se da nekad, ukoliko ne daj Bože mom djetetu pokušaju objasniti da sam kriminalac, dokažem da nisam. Šta će reći tužiteljstva koja kontrolira stranka, to je njihov problem i protiv toga ćemo se sistemski boriti. Imam i poruke i snimljene razgovore i neke osjetljive snimljene razgovore koje čuvam za ne daj Bože.

 

Konaković je komentirao pojavu „kupovine poslanika“ i sve češće najave Stranke demokratske akcije (SDA) da bi mogla preuzeti parlamentarnu većinu u Skupštini Kantona Sarajevo.

 

- To je danas vjerovatno maksimalna cijena na tržištu jer ubrzo će ljudi preuzeti javna preduzeća. Mi nismo preuzeli vlast u kantonu. To što imamo ministarstva i to što imamo skupštinsku većinu, to je trideset posto onoga što znači upravljanje procesima u KS. Zato mislim da danas nečija ruka ima daleko najveću cijenu. Problem SDA je što u KS mora naći minimalno osam ili devet takvih, što ipak mora uraditi sistemski sa strankama koje bi išle u takav politički zagrljaj. Teško mogu nekih sedam, osam ili devet pojedinaca kupiti nekim novcem. To su sigurno neke basnoslovne cifre. Meni personalno nisu nikad ništa nudili, ali je vjerovatno riječ o stotinama hiljada maraka.

 

Konaković ocjenjuje da je ovo prvi put da se potpuno mijenja politička scena u kantonu Sarajevo i najavljuje smjene u javnim preduzećima koja su, kako kaže, mjesto za udomljavanje, uglavnom, SDA kadrova.

 

- Insistiramo na zakonitosti. Nismo htjeli da to lomimo preko koljena i metlom sve pometemo. Ono što će biti epilog narednih mjesec do dva je smjena ključnih ljudi, menadžera, ali i direktora. Prvi put se sve mijenja. Mijenja se kompletan koncept. Zato je ovakva turbulencija, drama. Jer ovo je atipična situacija.

 

U intervjuu „Jedan“ predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik stranke“ Narod i Pravda“ Elmedin Konaković govori o funkcioniranju parlamentarne većine u KS, odnosu sa SDA, podršci optuženima za ratne zločine, kontroli javnih nabavki, košarci...

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još