Podjela vlasti

Završen sastanak u Predsjedništvu BiH: Pogledajte šta su dogovorili lideri HDZ-a, SDA i SNSD-a

Front17.04.19, 15:34h

Završen sastanak u Predsjedništvu BiH: Pogledajte šta su dogovorili lideri HDZ-a, SDA i SNSD-a
Što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Čović je kazao kako tu treba još kompromisa kako bi svi izašli kao pobjednici

 

Na sastanku predsjednika Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika o formiranju vlasti,  danas je u Sarajevu postignut načelan dogovor o podjeli resora u Vijeću ministara BiH. 

 

Kako je novinarima odmah poslije sastanka potvrdio Čović, lideri su bili blizu dogovora što ipak nije učinjeno, a o razlozima zbog čega nisu postigli konačni dogovor nije mogao govoriti. 

 

Kazao je da je postojalo opredjeljenje da se konačno završi formiranje vlasti na državnom nivou i da bude uspostavljen novi saziv Vijeća ministara nakon oktobarskih općih izbora, te je potvrdio da bi tokom dana, ali i u narednim danima trebalo obaviti još nekoliko telefonskih poziva kako bi svi pristali na kompromis i konačno formiranje Vijeća ministara. 

 

Dodao je da je ovo kraj njihovih razgovora i dogovora oko resora, te da su bili u fazi parafiranja dogovora ali su se pred kraj sastanka lideri razišli u mišljenjima. 

 

Čović je precizirao da će HDZ-u i strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH pripasti tri ministarske pozicije u Vijeću ministara - finansija i trezora; civilnih poslova i ministarstvo pravde i tri pozicije zamjenika ministra, bošnjačka strana je dobila također tri ministarske pozicije i četiri pozicije zamjenika ministra, dok su pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarske pozicije pripale SNSD-u. 

 

Izetbegović je rekao novinarima da su lideri te tri stranke približili stavove, da je sastanak protekao u mnogo boljoj atmosferi od one koja je vladala prije sastanka, ali da bi se izlaz iz novonastale situacije i konačno postizanje dogovora moglo desiti ako bi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice vodio nestranački kadar iz reda ostalih. 

 

Istakao je da su pregovori prekinuti zbog neslaganja oko aktivacije Akcijskog plana za članstvo u NATO-u i usvajanja prvog Nacionalnog godišnjeg plana odbrane. 

 

Izetbegović je pojasnio da će SDA dobiti Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarsvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane.  

 

Lider SNSD-a Milorad Dodik trenutno prisustvuje sjednici Predsjedništva BiH nakon čega se očekuje i njegovo obraćanje javnosti. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još