foto i video/ komemoracija na grbavici

Jecaji, suze, bol, krik u sali: Nisu mogli stati svi koji su željeli odati počast stradalim uposlenicama OŠ Kovačići

Hronika15.04.19, 13:14h

Rijetki su uspjeli sakriti tugu na ovom tužnom skupu, a dvoranom su se prolamali jecaji

 

U prepunom Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo danas jw3 održana komemoracija nastradalim uposlenicama OŠ Kovačići, koje su poginule na putu Pale - Sarajevo, kada su automobilom sletjele u kanjon Miljacke u Bulozima nedaleko od Sarajeva.

 

Od Merime Balkić, Lejle Sadiković, Mine Kadrić i Almine Ćorović oprostili su se učenici, roditelji, kolege i saradnici, ali i brojni građani koji ih nisu poznavali. Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici općinskih i kantonalnih vlasti, načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, ministica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i drugi.       

 

Rijetki su uspjeli ostati bez suza na ovom tužnom skupu, dvoranom su se prolamali jecaji. 

 

O radnicama OŠ Kovačići mogle su se čuti samo najljepše riječi, bile su uzor, ponos i veličina, brojni su željeli iskazati poruke kako njihovo naslijeđe nikad neće biti zaboravljeno.

 

"Nije ovo zbogom, ovo je samo doviđenja", poručila je Sanela Alagić, psihologinja i pedagoginja koja je govorila ispred Udruženja pedagoga Kantona Sarajevo.

 

- Rastale smo se iznenada, tiho i bez pozdrava. Teška je spoznaja da vas više nema. Teško, preteško je ući u školu i ne vidjeti vaša mila lica. Vrijeme provedeno s vama je bilo prekratko ali u svakom slučaju dovoljno da se upoznamo, da spoznamo vaše vrline, da učvrstimo prijeteljstvo, da staknemo međusobno povjerenje. Ostali smo bez velikih prijatelja, a njihove porodice bez supruga, kćerki, majki, nana. Teško je pronaći riječi da kažemo sve ono što osjećamo i šta mislimo. Svi mi danas osjećamo bol, tugu i svima nam je potrebena utjeha - kazale su predstavnice OŠ "Kovačići". 

 

Predsjednica Udruženja učitelja Kantona Sarajevo Nihada Čolić kazala je da su se "ugasila četiri plemenita života i odnijela sve one vrline, snagu, duhovnost, dobrotu, sve što nas je vezivalo". 

 

- Teško je, u svima nama je nevjerica, bol, tuga, ali djela ovih vrijednih, istaknutih, omiljenih učiteljica ostaće vječno u vremenu i prostoru i ostaviti  trag u onima koji su ih poznavali - rekla je Čolić.   

 

U organizaciji  Skupštine i Vlade  Kantona Sarajevo i sutra će biti održana komemorativna sjednica u sali općine Centar, s počekom u 11.00 sati.


Zbog tragedije i velikog gubitka ne samo za porodice stradalih, nego za cjelokupnu obrazovnu zajednicu i čitavo društvo, Vlada Kantona Sarajevo je sutrašnji dan, 16. april, proglasila Danom žalosti na području Kantona Sarajevo.

 

I Vlada FBiH isti dan proglasila je Danom žalosti na cijelom pordučju Federacije.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!