ZAVRŠNI RAZGOVORI SA SDA I HDZ-OM

Dodik: Ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka... Tražimo mjesto predsjedavajućeg i tri ministarska mjesta u VM BiH!

Front14.04.19, 20:04h

Dodik: Ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka... Tražimo mjesto predsjedavajućeg i tri ministarska mjesta u VM BiH!
-Mene što se tiče, ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka da žele da završe tu priču oko formiranja Vijeća ministara. Razgovarali smo šta raditi u uslovima, ukoliko do toga ne dođe što je moguće prije – rekao je Dodik u pauzi sastanka stranačke koordinacije SNSD-a

 


 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarska mjesta te da će s tim stavom nastupati i na narednom sastanku sa liderima SDA i HDZ-a. 


Istakao je da je takva situacija bila i u prošlom mandatu i da ne odustaju od tog stava koji će zagovarati i u srijedu, na "završnim" razgovorima predstavnika njegove stranke sa SDA i HDZ-om o mogućem formiranju Vijeća ministara. 


-Mene što se tiče, ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka da žele da završe tu priču oko formiranja Vijeća ministara. Razgovarali smo šta raditi u uslovima, ukoliko do toga ne dođe što je moguće prije – rekao je Dodik u pauzi sastanka stranačke koordinacije SNSD-a. 


Podsjetio je da je EU tražila da se formiraju vlasti i na nivou BiH i u Federaciji BiH, kao uslov da bi se dalo mišljenje BiH za kandidatski status za EU. 


Tvrdi da će to biti teško, jer je na sceni „očigledna opstrukcija formiranja Vijeća ministara BiH“. 


Razgovarano je, kaže, šta učiniti ukoliko se nastavi s onemogućavanjem rada Vijeća ministara u novom sazivu. 


Onda, kaže, neće biti spremnosti ni za rad drugih bh. organa. 


-Ukoliko pustite da radi Predstavnički i Dom naroda onda legalizujete sastav Vijeća ministara BiH, koji nije izborna volja RS i građana koji su glasali, kao ni onih koji su uopšte glasali na izborima u BiH. U BiH je jedna ozbiljno teška situacija, potpune paralize rada organa – dodao je Dodik. 


Ponovio je protivljenje RS ulasku BiH u NATO-savez. 


Osim Dodika, sastanku najužeg rukovodstva SNSD-a prisustvuju potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, članovi Glavnog odbora Dragan Lukač, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Slavko Mitrović.

 

(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još