Velika hrvatska i regionalna kompanija

Lanac pekara 'Mlinar' dobio novog vlasnika, koji je dobro poznat u BiH

Biznis Klub10.04.19, 09:40h

Lanac pekara 'Mlinar' dobio novog vlasnika, koji je dobro poznat u BiH
Kada je riječ o BiH, Mid Europa je vlasnik kompanije Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, koja je lider u proizvodnji i prodaji mlijeka i miliječnih proizvoda u BiH, ispred Megglea i drugih konkurenata

 

Velika hrvatska i regionalna pekarska kompanija, koja ima lanac trgovina i u BiH – Mlinar, prelazi u vlasništvo fonda Mid Europa sa sjedištem u Londonu, kako smo ranije danas objavili.

 

Mlinar je dobro poznata kompanija u regionu, a zanimljivo je da je i Mid Europa odranije snažno prisutna u BiH i svim drugim zemljama bivše Jugoslavije, piše BiznisInfo.

 

Kada je riječ o BiH, Mid Europa je vlasnik kompanije Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, koja je lider u proizvodnji i prodaji mlijeka i miliječnih proizvoda u BiH, ispred Megglea i drugih konkurenata.

 

Konkreno, vlasnik Milijekoprodukta je srbijanski Imlek, vlasnik Imleka je firma Moji brendovi, a vlasnik Mojih brendova je Mid Europa. Brendovi Mlijekoprodukta su Vitalija, Imlek, Moja kravica i Balans+.

 

Osim toga, u vlasništvu Mid Europe je i jedna od najpoznatijih robni marki na prostoru biviše Jugoslavije, keks Bambi.

 

U februaru ove godine saopšteno je da je “Coca-Cola” započela proces preuzimanja “Bambija”, što je akvizicija vrijedna 260 miliona eura. Tada je rečeno da se očekuje da proces prodaje bude okončan u drugom kvartalu ove godine.

 

U Srbiji je Mid Europa vlasnik i brend flaširane vode Knjaz Miloš, za koji je također Coca-Cola iskazala interes.

 

Osim toga, zanimljivo je da je Mid Europa nekada bila vlasnik kompanija SBB/Telemach, koje je 2013. prodala američkom KKR-u. Ove kompanije sada su vodeći kablovski operateri u regionu.

 

Može se zaključiti da je Mlinar dobio partnera sa velikim investicijskim potencijalom i ogromnim iskustvom u zemljama istočne Evrope.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još