FOTO/ uz prisustvo brojnih zvanica iz javnog života

Svečano u auli sarajevske Vijećnice: Uručena priznanja laureatima Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Hronika06.04.19, 22:00h

Prigodnom programu kojim je obilježen 6. april, Dan grada Sarajeva organiziranom u gradskoj Vijećnici prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, međunarodne zajednice i diplomatskog kora te prijatelji i gosti iz partnerskih i bratskih gradova

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić večeras su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u auli sarajevske Vijećnice laureatima Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva uručili priznanja, a nagrađeno je nekoliko zaslužnih organizacija i pojedinaca. 


U oblasti kulture i umjetnosti "Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva" u 2019. godini dobio je prof. dr. Franjo Topić, a u kategoriji zdravstva i socijalne zaštite prof. dr. Fahrudin Smajlović. Bogić Bogićević je dobitnik Nagrade u drugim oblastima rada i stvaralaštva. 


Priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" pripala su jednom od najznačajnijih savremenih svjetskih umjetnika i dokazanom prijatelju glavnog grada BiH maestru Michelangelu Pistolettu, glumici Mirjani Karanović, kongresmenu SAD-a Chrisu Smitu, opernom pjevaču Krunoslavu Cigoju (posthumno) te pjevaču Brucu Dickinsonu


Plakete "Grada Sarajeva" pripale su Sadeti Dervišević - Satki, autoru filma "Keli" Muhamedu Brkiću, Ivi Štandekeru (posthumno) te prof. dr. Jasminu Džindi (posthumno), dok je nagrada "Graham Bamford" pripala osnivaču organizacije Pomozi.ba Elviru Karaliću


Laureati su zahvalili vijećnicima Gradskog vijeća Sarajeva na ukazanom povjerenju, naglasivši da im dodijeljena priznanja predstavljaju čast i podstrek u daljem radu. 


Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da je 6. april, bez sumnje, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada, simbol stalne borbe Sarajeva i njegovih stanovnika za istinske vrijednosti. 


- Građani Sarajeva su uvijek u najtežim vremenima bili na pravoj strani historije, strani istine i demokartije, ljudskih prava i sloboda. Tako je i danas, tako će i ostati  - poručio je Skaka. 


Istakao je da su postignuti vidljivi rezultati kojim se ponose  te da su u pripremi i projekti od velike važnosti. 


- Za nas, ipak, najbitnije potvrde kvaliteta rada su od naših sugrađana. Upravo je ta komunikacija ono što pokreće pozitivne procese u našem gradu - kazao je. 


Gradonačelnik Skaka je zaključio da učiti o prošlosti i stvarati sadašnjost znači graditi budućnost. 


Predsjedavajući Gradskog Vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić je brojne delegacije koje su prisustvovale sjednici podsjetio na historijat Sarajeva ističući da je 6. april po mnogo čemu jedinstven. 


- To je dan opsade, okupacije i oslobođenja, dan u kojeg su Sarajlije utkale svoju krv - poručio je Gavrić. 


Također je govorio i o uspješno realiziranim projektima Gradskog vijeća i gradonačelnika, ističući da ih u budućnosti čeka još mnogo.   


Prigodnom programu kojim je obilježen 6. april, Dan grada Sarajeva organiziranom u gradskoj Vijećnici prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, međunarodne zajednice i diplomatskog kora te prijatelji i gosti iz partnerskih i bratskih gradova.

 

 


(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!