Njemački mediji raspisali se o BiH

Blok 7 će nas skupo koštati: Energetski projekti udaljavaju BiH od EU, postaje zavisna od Kine

Front06.04.19, 14:53h

Blok 7 će nas skupo koštati: Energetski projekti udaljavaju BiH od EU, postaje zavisna od Kine
Pod naslovom "Draži kineski vrabac, nego europski golub" Frankfurter Allgemeine Zeitung piše o tome kako zemlje Zapadnog Balkana žele članstvo u Evropskoj uniji, ali dok se to ne dogodi da one rado uzimaju novac iz Pekinga

 

BiH namjerava uz pomoć Kine graditi termoelektranu na ugljen "Tuzla 7". To bi BiH moglo skupo stajati, pišu njemačke novine.

 

Pod naslovom "Draži kineski vrabac, nego europski golub" Frankfurter Allgemeine Zeitung piše o tome kako zemlje Zapadnog Balkana žele članstvo u Evropskoj uniji, ali dok se to ne dogodi da one rado uzimaju novac iz Pekinga. Ove novine posjećaju na dva skupa koji se idućeg tjedna održavaju u Bruxellesu i Dubrovniku, Summit EU-Kina u utorak i susret kineskog premijera Lija Kećianga i predsjednika vlada 16 istočnoeuropskih zemalja u petak. Ove novine tvrde da oba susreta zasjenjuju vijesti da se "istočna Europa sve više otuđuje od EU-a i okreće Narodnoj Republici (Kini)".

 

Kao primjer FAZ navodi gradnju termoelektrane na ugljen "Tuzla 7". Projekt je vrijedan 920 miliona eura, od čega dvije trećine pokriva kredit kineske državne banke Eximbank, a jednu trećinu Elektroprivreda BiH. Parlament federacije BiH je odlučio dati jamstvo za taj kredit vrijedno 614 miliona eura, piše FAZ te nastavlja: "Zaštitnici okoliša, financijski stručnjaci i institucije Europske unije to smatraju krivim. S jedne strane Bosna se oslanja na tehniku štetnu za okoliš, s druge strane opasno visokim jamstvom ta zemlja postaje ovisna o Kini, a s treće strane taj naum je u suprotnosti s propisima EU-a o potporama", naglašava FAZ.

 

Podsjeća da je BiH članica Energetske zajednice, koju čine članice EU-a i treće zemlje koje teže članstvu u EU-u. "Nakon provjere projekta 'Tuzla 7' Tajništvo Energetske zajednice je smatralo da stopostotno jamstvo kao državna potpora nije u skladu s pravom EU-a. Ta je ustanova zato pokrenula postupak (protiv BiH) zbog kršenja ugovora."

 

FAZ prenosi i mišljenje istočnoeuropske nevladine organizacije CEE Bankwatch: "Kršenje ugovora bi moglo odgoditi pristup Evropskoj uniji i dovesti do toga da evropske kreditne banke uskrate svoje energetske investicije."

 

Austrijski Der Standard piše o sličnom problemu u Srbiji gdje je dano dopuštenje firmi Gastrans za gradnju plinovoda, koje je također u suprotnosti s odredbama Energetske zajednice kojoj pripada i Srbija. Taj plinovod dug 400 kilometara bi trebao povezati plinovode u Bugarskoj i Mađarskoj i tako omogućiti dostavu ruskog plina u srednju Evropu zaobilazeći Ukrajinu. "Gastrans je geopolitički osjetljiv projekt jer on pokazuje okretanje Srbije Rusiji i jer predstavlja novu varijantu plinovoda Južni tok (Southstream), koji je već proglašen mrtvim."

 

Ove novine podsjećaju da je Južni tok propao upravo zbog odredbe EU-a odnosno Energetske zajednice da isto poduzeće ne može kontrolirati proizvodnju, transport i prodaju plina. Te da je ruski Gazprom većinski vlasnik Gastransa, što znači da bi Gazprom opet kontrolirao i proizvodnju i transport i prodaju.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još