Obilježavanje Dana grada Sarajeva

Džaferović: Multietničnost i otvorenost su najveće vrijednosti Sarajeva, nema sile koja može pokoriti taj duh

Front06.04.19, 10:34h

Džaferović: Multietničnost i otvorenost su najveće vrijednosti Sarajeva, nema sile koja može pokoriti taj duh
Nakon odavanja počasti na tom spomen-obilježju planirana je posjeta Šehidskom mezarju Kovači te Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Bit će upriličen i performans studenata Filozofskog fakulteta od Sebilja do Trga djece Sarajeva, te kafa sa gradonačelnikom na Baščaršijskom trgu

 

Multietničnost i otvorenost su najveće vrijednosti Sarajeva, i nema sile niti snage koja može pokoriti taj duh glavnog grada Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sa današnjeg obilježavanja Dana grada Sarajeva - 6. aprila, kada je oslobođen od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

 

- Na današnji dan 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašizma, ali su ga ponovo 1992. godine na današnji dan napali fašisti sa okolnih brda, uslijedilo je sistematsko uništavanje grada, zvjerski napadi i višegodišnja opsada - istakao je Džaferović.

 

Unatoč svemu, naglasio je, Sarajevo se odbranilo, a odbranila se i BiH.

 

- Sarajevo je sačuvalo svoj duh multietničkog, otvorenog grada za sve dobronamjerne i miroljubive ljude - naveo je Džaferović.

 

Također, kazao je da se BiH obnovila i obnavlja, ali da se nikada ne može vratiti ono što je najvrjednije, a to su ubijeni ljudi.

 

- Civila je ubijeno 11.541, djece je ubijeno 1.601, i danas im odajemo počast - rekao je Džaferović i poručio da fašisti nemaju nikakve šanse, kao što nisu imali ni kada je BiH bila mnogo slabija.

 

Džaferović je zajedno sa drugim predstavnicima političkog, kulturnog i javnog života položio vijenac na spomen-obilježje Vječna vatra.

 

Nakon odavanja počasti na tom spomen-obilježju planirana je posjeta Šehidskom mezarju Kovači te Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Bit  će upriličen i performans studenata Filozofskog fakulteta od Sebilja do Trga djece Sarajeva, te kafa sa gradonačelnikom na Baščaršijskom trgu.

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva bit će održana u Vijećnici, na kojoj će biti uručena najveća priznanja Grada Sarajeva - Šestoaprilska nagrada. Ove godine Šestoaprilske nagrade bit će uručene Franji Topiću (oblast kulture), Fahrudinu Smajloviću (oblast zdravstva) i Bogiću Bogićeviću (oblast rada i stvaralaštva).

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još