zbog sumnje o više počinjenih kaznenih djela

Tužilaštvo BiH: Slijedi istraga protiv Dragana Mektića

Hronika05.04.19, 14:15h

Tužilaštvo BiH: Slijedi istraga protiv Dragana Mektića
Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužiteljstvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima -zlouporaba položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (članak 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (članak 235. KZ BiH)

 

U skladu sa ranijom informacijom, da će javnost biti obaviještena o aktivnostima Tužiteljstva BiH nakon informacije od 03.04.2019. godine, Tužiteljstvo BiH informira javnost da je  donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Mektić Dragana.

 

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužiteljstvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima -zlouporaba položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (članak 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (članak 235. KZ BiH).

 

Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine.

 

S obzirom da će u tijeku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH. 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još