U povodu 70. rođendana

Predstavljena knjiga akademika Esada Durakovića

Kultura02.04.19, 14:49h

Predstavljena knjiga akademika Esada Durakovića
Mi danas odvojeno proučavamo arapsku, perzijsku i tursku književnost, kao nacionalne književnosti, a pri tome zaboravljamo da je klasična arapska, odnosno, orijentalno islamska književnost bila jedinstven sistem. Bilo ih je nemoguće dijeliti po nacionalnim kriterijima, naglasio je akademik Duraković

 

Časopis Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu „Prilozi za orijentalnu filologiju“, je 67 izdanje odlučio posvetiti akademiku Esadu Durakoviću u povodu njegove 70. godišnjice života. Predstavljena je i njegova knjiga „Klasično pjesništvo na arapskom, perzijskom i turskom jeziku. Poetološki pristup“.

 

Glavna urednica časopisa Amina Šiljak je navela da četiri naučna rada eminentnih profesora Gorana Pavelića, Munira Mujića, Mirze Sarajekića, Elme Dizdar, kao i priloga poznatog turkologa Milana Adamovića, donose nova rješenja u književnosti, a svi koji budu izučavali historiju književnosti, jezika, moći će se koristiti tim naučnim elementima.

 

Akademik Duraković je u knjizi imao nov metodološki pristup klasičnoj književnosti na orijentalnim jezicima, arapskom, turskom i perzijskom i došao, je kako kaže, do sasvim iznenadnih rezultata.

 

- Mi danas odvojeno proučavamo arapsku, perzijsku i tursku književnost, kao nacionalne književnosti, a pri tome zaboravljamo da je klasična arapska, odnosno, orijentalno islamska književnost bila jedinstven sistem. Bilo ih je nemoguće dijeliti po nacionalnim kriterijima – naglasio je akademik Duraković.

 

Danas se te književnosti, dodao je, uzimaju kao snažan argument afirmaciji nacionalnog identiteta, što je potpuno pogrešno s naučnog aspekta, jer u ono vrijeme je cilj bio da kultura bude jedinstvena, da se afirmira jedinstvo kulture a ne njihove razlike u jezicima, te da gotovo sva djela, sve vrste žanrova, govore o tom jedinstvu poetološkog univerzuma te književnosti.

 

To najbolje potvrđuju, pored ostalih, djela Mehmeda Handžića, Safvet bega Bašagića, s tim da je Bašagić prvi ukazao na taj aspekt književnosti i prvi je koristio valjane metode u pristupu toj književnosti koje se mogu i danas smatrati relevantnim i validnim.

 

Jedna od mogućih poruka knjige, kako je rekao akademik Duraković, jeste i to da je književnost umjetnost, carstvo duha i uma koje ne dopušta separacije, antagonizme „književnost djeluje integrirajuće i ne samo u onom vremenu nego i današnjem, i tako je treba čitati“.

 

Na važnost knjige ukazali su i promotori profesori Filozofskog fakulteta UNSA Munir Mujić i Munir Drkić koji su kazali da je knjiga multidisciplinarna studija koja svjedoči o kontinuitetu i evaluaciji književnosti, obuhvatno posmatra tradiciju u kojoj je pisano na tri jezika.

 

Istakli su da autor sublimira nekoliko znanstvenih disciplina od orijentalne filologije, historije književnosti, teorije književnosti, metodologije proučavanja književnosti i usmjerava sa terminološkom i znanstvenom utemeljenju klasične književnosti na orijentalnim jezicima.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!