Ljekari ga nisu mogli prišiti nazad

Horor na Ilidži: Igrajući se na toboganu, dječak ostao bez prsta!

Hronika31.03.19, 18:26h

Horor na Ilidži: Igrajući se na toboganu, dječak ostao bez prsta!
Osjećam se užasno, dijete je bilo iznenađeno kad je vidjelo da nema prsta, rekao je otac Jonuz Zoranjić

 

Četverogodišnji dječak teško je povrijeđen prije nekoliko dana na igralištu u ilidžanskom naselju Lužani. Mališan se spuštao niz stari i dotrajali tobogan, čiji su dijelovi bili odvojeni. Između tih metalnih dijelova nalazio se otvor, gdje je tokom spuštanja upala dječakova desna ruka i odsjekla mu mali prst.

 

U trenutku nesretnog događaja, uz dijete je bila njegova majka, koja je pozvala policiju, a dječak je bio zaglavljen sve dok nisu došli radnici komunalnog preduzeća, koji su ga oslobodili.

 

Otac Jonuz Zoranjić kazao je jučer za Avaz da se prst nije mogao spasiti.

 

- Operacija je bila istog dana, ljekari su pokušali prišiti prst, ali je to, na kraju, bilo neizvodivo, jer se radi o teškoj povredi. Osjećam se užasno, dijete je bilo iznenađeno kad je vidjelo da nema prst. To je srceparajuće - kazao je Zoranjić.

 

Otvor na toboganu, kaže, bio je minimalan i niko od prisutnih roditelja nije ga primijetio.

 

- Na slici je prikazan tobogan nakon razdvajanja limenih dijelova. U parku se nalazi tabla na kojoj piše da roditelji trebaju prijavljivati kvarove. Ne mogu ja svaki put kad moje dijete želi da se igra, provjeravati stanje tobogana. Ja nisam uposlenik Općine – rekao je Zoranjić.

 

pokvareni-tobogan-ilidza

 

On, ali i mnogi drugi, ovim slučajem žele ponovo animirati nadležne i upozoriti da hitno reagiraju kako bi se slični slučajevi spriječili na ostalim igralištima.

 

Problem s lošim održavanjem dječijih igrališta u Kantonu Sarajevo traje, inače, godinama. Roditelji redovno upozoravaju, ali oni koji mobilijar moraju održavati, to ne rade. Svi su u Kantonu bili na nogama kad je 2015. godine konstrukcija starog gola na dobrinjskom igralištu ubila 12-godišnjeg dječaka Saliha Pačariza.

 

Tada su donesene određene uredbe, koje na terenu niko ne poštuje pa su igrališta i dalje zapuštena i opasna za djecu.

 

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža vijećnik Samir Avdić upozorio je prisutne na ovaj slučaj i podnio inicijativu o redovnom kontroliranju dječijih i sportskih igrališta.

 

- Tražio sam da se prestane s opravdavanjem nenadležnošću, jer je to samo bijeg od odgovornosti. Općina je dužna da redovno kontrolira i održava sva dječija i sportska igrališta koja su u njenom vlasništvu pa insistiram da konačno počne ispunjavati tu obavezu. Čak i kad te poslove prebaci na Komunalno preduzeće “Ilidža”, Općinu to nimalo ne lišava najveće odgovornosti u ovom slučaju – istaknuo je Avdić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još