Objasnila nutricionistica

Pijete jabukovo sirće, a ne gubite kilograme? Evo u čemu mnogi griješe...

Lifestyle28.03.19, 19:29h

Pijete jabukovo sirće, a ne gubite kilograme? Evo u čemu mnogi griješe...
Jabučni ocat puno je više od dodatka u salatama. Ubrzava metabolizam, dobar je za smanjivanje holesterola i pritiska, protiv gljivica na noktima, ali i za zaustavljanje štucanja...

 

Kad u tijelo unosimo kiselinu poput jabučnog octa, ona potiče izlučivanje želučane kiseline. Tad se pospješuje razgradnja hrane i potiče se mršavljenje, objašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat.

 

Prije jela dovoljna je čajna kašika jabučnog octa kako bi efekt bio vidljiv. Ljudi koji su uzimali kašičicu jabučnog octa prije ručka i večere svaki dan nakon 12 sedmica izgubili su četiri kilograma.

 

- Tako se mogu izgubiti kilogrami. Jabučni ocat potiče mršavljenje ako ga pijete prije velikog obroka - govori mag. ing. nutricionizma Bulat.

 

Dodaje da mnogi vjeruju u mit kako jabučni ocat natašte pospješuje mršavljenje.

 

- To nije istina. Ne vidim način na koji bi kašičica jabučnog octa natašte potaknula metabolizam i nisam još čula da je neko na taj način smršavio - tvrdi nutricionistica.

 

Marić Bulat kaže da uzimanje jabučnog octa može imati i druge pozitivne učinke osim mršavljenja.

 

- Kašičica jabučnog octa svaki dan potiče i razgradnju masnoća te je dobra za smanjivanje holesterola - savjetuje.

 

Pektin iz jabuke apsorbira masti i holesterol te ih tako eliminira iz organizma, a aminokiseline iz octa neutraliziraju loš LDL holesterol.

 

Jabukovo sirće, dodaje nutricionistica, dobro je i za krvne žile. Za snižavanje pritiska stručnjaci savjetuju kašičicu jabučnog octa i meda u čaši vode dva puta sedmično. Isti pripravak pomaže i ljudima koji imaju problema s probavom i grčevima. Jabučni ocat sadrži kalij i octenu kiselinu, koji su izvrsni borci protiv začepljenog nosa.

 

Kalij razrjeđuje sekret, a octena kiselina sprečava razvoj novih bakterija. Pomiješajte čajnu kašičicu jabučnog octa s čašom tople vode i popijte dok je toplo. Neki tvrde kako njime možete lako zaustaviti štucavicu.

 

- Njegov kiselkasto-gorki okus djeluje na živce u grlu koji su odgovorni za stezanje mišića. Nakon jabučnog octa oni se opuštaju i štucanje prestaje - tvrde stručnjaci.

 

Pripremite ocat kod kuće

 

Očistite jabuke - odrežite natučene dijelove te ih sameljite. Rabite li manju količinu jabuka, možete ih i naribati. Stavite ih u posudu i čvrsto stisnite te držite na toplom. Nakon tri dana ulijte malo mlake vode. Prekrijte posudu gazom i neka odstoji dvadesetak dana.

 

Ocat i voda liječe bolno grlo

 

Čim osjetite početne simptome upale grla, pomiješajte pola čaše tople vode i pola čaše jabučnog octa. Ali nemojte piti tu mješavinu. Grgljajte je u grlu svakih sat vremena i nakon toga ispljunite. Ocat pomaže jer bakterije ne mogu preživjeti u kiseloj okolini koju on stvara.

 

Jabučni ocat rješava gljivice na noktima

 

Jabučni ocat može pomoći i kod gljivica na noktima ili kod atletskog stopala. Problematična stopala močite u istom omjeru jabučnog octa i vode dva puta na dan.

 

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!