Hag ga osudio na doživotnu robiju

Radovan Karadžić najavio podnošenje žalbe na dužinu kazne: 'Vijeće je pogriješilo...'

Hronika28.03.19, 18:50h

Radovan Karadžić najavio podnošenje žalbe na dužinu kazne: 'Vijeće je pogriješilo...'
Karadžić je naveo da Vijeće Mehanizma nije dalo obrazloženje svoje odluke da mu kazna bude povećana sa 40 godina na doživotnu

 

Radovan Karadžić, koga je nedavno Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu osudilo na doživotnu robiju za genocid i druge zločine u BiH, najavio je podnošenje žalbe na dužinu kazne, javlja Tanjug.

 

Kako je u podnesku naveo Karadžić, prema njegovom stavu, Mehanizam je pogriješio kada mu je odredio doživotnu kaznu zatvora, jer nije vodio računa o “praksama sudova u bivšoj Jugoslaviji”, te mu je time prekršio ljudska prava.

 

Karadžić je, takođe, naveo da Vijeće Mehanizma nije dalo obrazloženje svoje odluke da mu kazna bude povećana sa 40 godina na doživotnu.

 

– Vijeće je pogriješilo kada je baziralo odluku da poveća kaznu na način da je upoređivalo kazne izrečene drugim optuženima, a pri tome nije razmišljalo o stavkama koje čine Karadžićev predmet specifičnim, poput činjenice da je voljno napustio mjesto predsjednika – piše u podnesku.

 

Kako se navodi, Karadžić je zatražio da Mehanizam poništi svoju odluku o dužini kazne i da predmet vrati Prvostepenom vijeću koje bi donijelo odluku o adekvatnoj kazni.

 

Istovremeno, Karadžić je zatražio da mu se odobri imenovanje pravnog savjetnika koji bi mu pomogao prilikom pripreme zahtjeva za preispitivanje pravosnažne presude.

 

Karadžić je 20. marta pravosnažno osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

 

Pravila suda u Hagu ne dozvoljavaju podnošenje žalbe na pravosnažnu presudu, navodi N1 i dodaje da je samo u jednom predmetu – protiv Veselina Šljivančanina za zločine u Hrvatskoj dozvoljeno samo djelimično preispitivanje konačne presude.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!