Vrhovni sud RH objavio

Odluke banaka o promjenjivoj kamati na kredite u švicarskim francima su nezakonite

Hronika28.03.19, 18:27h

Odluke banaka o promjenjivoj kamati na kredite u švicarskim francima su nezakonite
Iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope, objavio je Vrhovni sud

 

Vrhovni sud Republike Hrvatske objavio je da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. januara 2013. do 1. januara 2014. nisu zakonite jer banke nisu uskladile "svoje poslovanje glede promjenjivih kamata" s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

 

- Iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope - objavio je Vrhovni sud.

 

Dodaje da je time, po shvaćanju tog suda, naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene, dio imovine korisnika kredita bez pravne osnove prešao u imovinu banke pa osnovano korisnik kredita zahtjeva vraćanje tog iznosa, javlja HRT.

 

Pritom napominje da ovom odlukom nije promijenjeno pravno shvaćanje zauzeto u presudi Vrhovnog suda od 20. marta 2018. u kojoj je zaključeno da kolektivna tužba prekida tok zastare za tražbine pojedinih korisnika, javlja HRT.

 

Udruga Franak i Stranka građanskog i narodnog aktivizma - Snaga pozvali su u januaru Vrhovni sud da što prije donese odluke o revizijama u vezi s pravom oštećenih dužnika na obeštećenje nakon konverzije kredita u švicarskim francima, s obzirom da u junu ove godine nastupa zastara potraživanja preplaćenih kamata u slučaju franak.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!