Višestruko opasnija od heroina i kokaina

Alarmantna situacija: Jedna od najopasnijih droga pojavila se na ulicama Sarajeva

Hronika28.03.19, 17:17h

Alarmantna situacija: Jedna od najopasnijih droga pojavila se na ulicama Sarajeva
Uhapšen 27-godišnjak kod kojeg je policija pronašla paketiće spida i kristal meta. Poznat kao parti droga, ubrzava organizam i drži ga budnim

 

 

Da je jedna od najopasnih droga kristal met (krystal meth) već odavno na ulicama Sarajeva, dokazuje i vijest iz biltena Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o hapšenju dilera drogom.

 

 

Češće uzimanje

 

Sarajevska policija preksinoć je u centru grada, u ulici Branilaca Sarajeva, privela E. M. (27), kod kojeg su pronađeni pet paketića spida i tri paketića kristal meta.

 

Metamfetamin, poznatiji kao kristal met, droga je koja se lako sintetizira i brzo izaziva ovisnost, što dovodi do češćeg uzimanja droge i povećavanja doze.

 

Psiholog Aleksandar Milić iz Banje Luke navodi da je riječ o sintetičkoj drogi, koja je mnogo opasnija od biljnih.

 

- Cilj onih koji proizvode i prodaju droge je da kod ljudi postignu ovisnosti i oni ljude zarobljavaju u tu ovisnost. Uvjetno rečeno, teške droge postižu jak efekt, a cilj narkomana je upravo da malom količinom postignu jak efekt. To je cilj i te supstance. U mojoj praksi ovisnici se nikad nisu zadovoljavali jednom supstancom, uvijek su eksperimentirali s više supstanci - objašnjava psiholog Milić.

 


Prema njegovim riječima, i ova droga, poput drugih, izaziva promjene u ponašanju ovisnika, koji su skloni napadima i krađi radi nabavljanja novih količina.

 

Kristal met, koji je u Njemačkoj poznat i kao parti droga, ubrzava organizam i drži ga budnim. Konzument postaje euforičan, rastu mu samopouzdanje i libido, poslije čega dobije jake halucinacije, postaje paranoičan, nervozan i vrlo opasan po okolinu. Ovisnik o metu često ima osjećaj da mu po tijelu gmižu insekti pa se nekontrolirano češe dok ne napravi žive rane.

 

Laka proizvodnja

 

Kad se prestane s uzimanjem ove droge, ovisnik ne može da spava iako je umoran i ima probleme s koncentracijom. Kristal met ili, kako ga još nazivaju, “kokain siromašnih” lako se proizvodi u kućnim laboratorijima i jeftiniji je od drugih narkotika.

 

U Srbiji se ova droga još 2012. godine pojavila na ulicama.

 

Fizičko propadanje

 

Kristal met može se uzeti kao pilula, ušmrkavati kao prah ili se ubrizgava injekcijom. Stručnjaci kažu da je višestruko opasniji od heroina i kokaina, jer djeluje pogubno na mozak i nervni sistem. Korisnik počinje fizički propadati, dobiva jezive ekceme i mjehuriće po cijelom tijelu, a veliki broj njih na kraju oboli od HIV-a.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!