Radionica za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju

Počele pripreme za mjuzikl 'Novogodišnja iskrica'

Kultura28.03.19, 13:30h

Počele pripreme za mjuzikl 'Novogodišnja iskrica'
Projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini

 

Pod globalnim sloganom „Niko ne smije biti zapostavljen“ započinje projekat „Novogodišnja iskrica“ u JU BKC KS.


Počele pripreme za mjuzikl „Novogodišnja iskrica“ koji će biti izveden krajem godine. Bit će to finalni rezultat osmomjesečnih radionica za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju, koje će se održavati u JU BKC KS.


Prva radionica glume i muzička radionica, u okviru projekta „Novogodišnja iskrica“, održana je u srijedu, 27. 03. 2019. godine u JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo. Djeca i mlade osobe sa poteškoćama u razvoju iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, u sklopu socijalne inkluzije, pridružili su se svojim vršnjacima u pohađanju radionica za muziku i glumu. Radionice za oko 15 polaznika i polaznica koji imaju afinitete prema glumi i muzici će se održavati dva puta mjesečno od marta do kraja godine u saradnji sa Pedagoškim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i udruženjima koja okupljaju djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju. Projekat „Novogodišnja iskrica“ će se realizovati tokom ove godine u okviru „Dijaloga za budućnost“, koji provode agencija Ujedinjenih nacija UNDP i JU BKC KS, a u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH. 

 

radionica-bkc-sa-licima-23

 

Namjera ovog projekta je organizovati 14 radionica za muziku i glumu za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju. Njima će se, u okviru inkluzije, u ovom projektu pridružiti tipična djeca iz osnovnih i srednjih škola koja već pohađaju Školu glume koja protekle dvije godine egzistira u JU BKC KS. Ove aktivnosti će biti organizovane u saradnji sa Pedagoškim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, njihovim predavačima i studentima (volonterima). Radionice će se dešavati dva puta mjesečno u prostoru JU ''Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo'', a svaka radionica za glumu i muziku će trajati po dva sata. Prof. dr. Merima Čaušević, sa Pedagoškog fakultet Sarajevo, će voditi muzičke radionice, dok će akademski glumci Asja Pavlović i Aldin Tucić voditi dramske radionice. Ove aktivnosti će se dešavati pod supervizijom docenta dr. Harisa Memiševića, sa Pedagoškog fakulteta Sarajevo.


Finalni rezultat ove dvije radionice će biti mjuzikl koji će biti izveden na završnoj manifestaciji u decembru. Tada će se dodijeliti diplome svim polaznicima radionica, ali i podijeliti oko 600 prigodnih novogodišnjih paketića učesnicima radionica, ali i svim ostalim članovima škola i udruženja sa poteškoćama u razvoju sa kojima će se realizovati projekat Novogodišnja iskrica.

 

radionica-bkc-sa-licima-21


Uporedo sa ovim radionicama, jedna od najvažnijih aktivnosti unutar projekta biće uklanjanje arhitektonskih barijera, odnosno izgradnja pristupne rampe za osobe sa poteškoćama u kretanju, koja će voditi iz Galerije u Veliku dvoranu BKC-a. Na ovaj način će biti ukonjene fizičke prepreke koje su osobama sa poteškoćama u kretanju otežavale pristup programima koji se dešavaju u velikoj dvorani JU BKC KS.


JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ već treću godinu zaredom uspješno realizuje projekte u saradnji sa školama i udruženjima za djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju. Zahvaljujući ugovoru koji je potpisan između JU BKC KS i UNDP-a, u 2019. godini će se takođe omogućiti unaprjeđenje kvaliteta programa iz prethodnih godina.


Projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

 

radionica-bkc-sa-licima-6

 

- U projekat su uključena djeca od petog razreda osnovne škole i mladi koji su pokazali interes za ovakve aktivnosti. Polaznici su osobe sa „drugačijim“ poimanja druženja, stvaranja i gledanja na svijet. Kroz dramsku i muzičku radionicu doći će do izražaja poseban senzibilitet i kreativnost koje svako dijete nosi u sebi. U skladu s tim za njih su osmišljene vježbe pokreta, fokus, usmjeravanja pažnje, podsticanja mašte, timskog rada, korištenja muzike i ritma, te instrumenata iz orfovog instrumentarija sa zadatkom da se podrži što kvalitetnije uključenje u širu društvenu zajednicu. Ovakvi pristupi će ovoj populaciji, putem jednog oblika socijalne inkluzije, omogućiti razvoj samopouzdanja, sticanje novih vještina kako bi ih društvo bolje shvatilo i prihvatilo. Plan je da naši polaznici, na kraju godine, prezentuju stečeno znanje i vještine koje su stekli tokom osmomjesečnog druženja u vidu kratkoga performansa - istakli su predavači koji će voditi radionice.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!