Brat glumca Miloša Bikovića odlučio da progovori

Iguman Mihailo o preseljenju iz Sarajeva u Beograd: To je za mene bilo strašno! Ja sa bosanskim naglaskom - đes' ba...

Nedjeljni magazin27.03.19, 09:02h

Iguman Mihailo o preseljenju iz Sarajeva u Beograd: To je za mene bilo strašno! Ja sa bosanskim naglaskom - đes' ba...
Moji su se razvodili dva puta, dva puta se vjenčavali. Moj brat Miloš je iz njihovog drugog braka...od istog oca i iste majke... Prvi razvod njihov je bio kad sam imao pet, a drugi kad sam imao 16 godina, a moj brat svega šest meseci. Sve su to duboki ožiljci


 

Iguman Mihailo Biković, starješina manastira Jovanja, i rođeni brat srbijanskog glumca Miloša Bikovića, u jednom od rijetkih intervjua otkrio je kako je izgledalo odrastanje u Sarajevu, zašto je prvi put ušao u crkvu, zbog čega je smrt na krstu toliko strašna...

 

DJETINJSTVO

 

Seljakanje od jednog do drugog mjesta je značila da nigdje ne možete da pustite korijene. Taman se negdje skućimo, ajde seli se na novo mjesto. Cijeli život smo bili podstanari. Možda je to razlog što sam u trenutku odrastanja počeo da tražim nešto što je stalno. Razočarao sam se u međuljudske odnose jer sam vidio da je čovjek relativan i da ako se i oslonimo na njega može on da se izmakne i da izgubimo oslonac pod nogama.

 

Taj stalni osjećaj gubljenja oslonca pod nogama je kod mene rodio želju za nečim apsolutnim i stalnim. Za nečim što mi neće izmaći.

 

Moji su se razvodili dva puta, dva puta se vjenčavali. Moj brat Miloš je iz njihovog drugog braka...od istog oca i iste majke... Prvi razvod njihov je bio kad sam imao pet, a drugi kad sam imao 16 godina, a moj brat svega šest meseci. Sve su to duboki ožiljci.

 

Ali da se sve to možda nije desilo, ja možda nikada ne bih razmišljao o nekome drugome. Shvatio sam da je Einstein u svojoj Teoriji relativiteta pogriješio. Kada je rekao da je sve realtivno, nije rekao potpunu teoriju. Potpuna teorija bi glasila - sve je relativno, osim apsolutnog.

 

O SARAJEVU

 

U to vrijeme nije se gledalo na nacionalnu pripadnost. Ja sam tamo išao u obdanište i u osnovnu školu. Bio sam diskriminisan ali ne po nacionalnoj osnovi već po tome što sam bio debeo. Zvali su me Deba. To me je opet opredijelilo da se više družim sa djevojčicama, i da im budem drug.

 

A znajući da izgledom ne mogu ništa tu da uradim, onda sam se trudio da budem vitez. Odnosno da ih branim od drugova koji su ih nešto čupkali za kosu ili zadirkivali... Mislio sam da ću tako da zadobijem simpatije.

 

O NOVOM BEOGRADU

 

Preseljenje na Novi Beograd je za mene tada bilo strašno. Ja sa bosanskim naglaskom - đes' ba - sunđer sam govorio spužva pa su me tako i zvali u školi... I dalje sam bio debeo.

 

Nisam znao kako da iz 45. bloka stignem do centra da bih kupio košarkašku loptu. Godinu dana nisam mogao da se pomjerim do centra grada. Nisam znao kako da koristim telefon jer smo u Sarajevu živjeli bez njega.

 

Trebalo mi je vremena da se naviknem. Navikao sam već u Sarajevu da se tučem ne prezajući od toga ko je ko, pa sam prvu kavgu u Beogradu imao sa najvećim harambašom u toj mojoj novoj školi. Svi su se čudili odakle mi hrabrosti, ali to je zato što nisam znao sa kim ulazim u sukob.

 

Naravno, dobio sam batine...

 

Vrlo brzo sam se uklopio, poslije godinu dana sam već govorio beogradskim naglaskom.

 

Tu sam se i prvi put zaljubio. Kasnije sam vidio da kako se čovjek zaljubljuje u ženu tako se i, ali ne na isti način, zaljubljuje i u Boga.

 

Zaljubljen čovjek neprestano misli o predmetu svoje zaljubljenosti. Tako da postoje paralele da se može reći da se može biti zaljubljen i u Boga... Može se biti zaljubljen i u narod...

 

Grci imaju sedam riječi za ljubav, eto koliko oni precizno razvrstavaju o kakvoj je ljubavi riječ. Mi u zapadnom svijetu imamo samo jednu riječ za ljubav i onda se pod nju svašta podmeće. I onda ispada da je ljubav samo seks. Sadašnjoj omladini kada kažete ljubav, njih prvo asocira na seks.

 

Evo primjera radi... Grci za ljubav kažu agape, eros i fileo... Fileo je prijateljska ljubav, agape je ljubav srca, uzvišena ljubav primenjiva u svim odnosima među ljudima i označava i ljubav prema Bogu, a eros je erotska ljubav.

 

Ostatak teksta čitajte na Kuriru.

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još