VIDEO/POVODOM SKOROG OTVARANJA PRVOG FILMSKOG MUZEJA NA BALKANU

Svi mi možemo biti „Valter“, poruka je Filmskog centra Sarajevo

Kultura26.03.19, 16:19h

Svi mi možemo biti „Valter“, poruka je Filmskog centra Sarajevo
Povodom skorog otvaranja muzeja Filmski centar Sarajevo je danas na svojoj You Tube stranici, ali drugim partnerskim medijima objavio dva promotivna video spota. Otvaranje muzeja je 06. Aprila, na Dan Grada Sarajeva.

 

„Valter brani Sarajevo“ je ratni akcioni film bosansko-hercegovačkog reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i u produkciji „Bosna filma“ premijerno prikazan 1972. godine. Film je snimljen prema stvarnom historijskom liku Vladimira Perića Valtera, čuvenom pripadniku Pokreta otpora u okupiranom Sarajevu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

 


Ideju za film inicirao je, zajedno sa Savom Pređom, Valterovim suborcem i piscu ratnih memoara iz vremena antifašističke borbe Titovih partizana,  sam reditelj Hajrudin Šiba Krvavac, dok su potom za pisanje scenarija angažirani Đorđe Lebović i Momo Kapor.

 

 

Glavne uloge u filmu su igrali Bata Živojinović, Ljubiša Samadržić, Rade Marković, Dragomir Gidra Bojanić, Neda Spasojević i drugi,  dok je prepoznatljivu muziku za film komponovao Bojan Adamič. Film je sniman u Sarajevu i okolici.


Film je svoju premijeru imao 1972. godine na Festivalu jugoslavenskog filma u Puli gdje je reditelj Krvavac dobio Srebrenu arenu za režiju. Film je imao velikog uspjeha kod publike u tadašnoj Jugoslaviji i uskoro je prodan za kino distribuciju u velikom broju zemalja svijeta. Najveći uspjeh je doživio u Kini, gdje je postao najgledaniji strani film ikada.  Procjenjuje se da je dosada film u Kini pogledan preko 10 milijardi puta.

 

Film je žanrovski označen kao partizanski špageti vestern sa elmentima krimilističkog filma i crpi svoje izvore iz najboljih tradicija sjvetskog ratnog akcionog filma, kao i samog partizanskog filma, jedinog autentičnog filmskog žanra nastalog na prostoru nekadašnje Jugoslavije.  Jasna i čista naracija, dobri likovi i glumačka podjela, jezgroviti dijalozi, efektne akcione scene, dobro građena atmosfera napetosti, kao i sjajna upotreba muzike u filmu – stvorili su od ovoga filma čisti kult i djelo koje se može zavijek gledati.


Hajrudin Šiba Krvavac je bosansko-hercegovački reditelje koji je svoju karijeru započeto kao snimatelj i reditelj brojnih dokumentarnih filmova. Njegov debitanski film je omnibus „Vrtlog“, koji je režirao sa bh. filmskim rediteljem Gojkom Šipovcem, „Vrtlog“ (1963).  Nakon toga 1967. godine samostalno snima režira „Diverzante“, u kojem on po prvi put pokazuje svoje filmsko majstorstvo u žanru ratnog akcionog filma, nakon toga sljede „Most“ (1969), „Valter brani Sarajevo“ i „Partizanska eskadrila (1979). godine, sve odreda remek djela partizanskog akcionog filma. Umro je 1992. godine u Sarajevu.


Vremenom je popularnost njegovih filmova, a naročito „Valter brani Sarajevo“,  bila sve veća i oni su postajali filmski i kulturološki mit. Danas je film „Valter brani Sarajevo“ upravo to živući mit i legenda, djelo koje je puno više od jednog filma.


Zbog svoj kvaliteta ali i teme zasnovane na historijskom liku u vremena borbe protv antifašizma danas je ovaj film posveta čitavog jednoj epohi, ali i živi simbol grada Sarajevo. 

 

 

Svi smo mi možemo biti „Valter“, poručuju iz Filmskog centra Sarajevo, koji je osnvač i pokretač Muzeja „Valter brani Sarajevo“.


Povodom skorog otvaranja muzeja Filmski centar Sarajevo je danas na svojoj You Tube stranici, ali drugim partnerskim medijima objavio dva promotivna video spota.


Otvaranje muzeja je 06. aprila, na Dan Grada Sarajevo.

 

(FCS/DEPO Portal/ak) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još