Poraz vlade premijerke May

Britanski parlament preuzeo kontrolu nad Brexitom

Front26.03.19, 09:11h

Britanski parlament preuzeo kontrolu nad Brexitom
Jedna od alternativnih opcija mogla bi da bude odustajanje od Brexita

 

Britanski parlamentarci izglasali su u ponedjeljak navečer preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Evropske unije, u potezu bez presedana kojim žele doći do većine za bilo koju opciju izlaska Britanije iz članstva u EU. 

 

Riječ je o potezu bez presedana, čiji je cilj da se pronađe većina za bilo koju opciju za Brexit, navodi BBC. 

 

Zastupnici bi mogli da glasaju o sedam različitih opcija, koje uključuju održavanje novog referenduma, izlazak iz EU bez dogovora ili dogovor poput onog koji ima Norveška, a koji bi Britaniji dao pristup jedinstvenom tržištu EU i zoni slobodne trgovine, prenosi CNN. 

 

Jedna od alternativnih opcija mogla bi da bude odustajanje od Brexita, navodi AP. 

 

Glasanje u kojemu je 329 zastupnika bilo 'za', a 302 'protiv' amandmana koji su podržali zastupnici iz različitih stranaka, vlada premijerke Therese May doživjela je poraz. Trojica ministara, Richard Harrington, Alistair Burt i Steve Brine, izišla su iz vlade želeći glasati za ovaj prijedlog. 

 

Theresa May je pokušala spriječiti poraz nudeći parlamentarcima seriju glasanja o alternativama Brexita, koje bi organizirala vlada, no zastupnici su to odbili.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!