Večeras na stadionu 'Grbavica'

Najbolji bh. nogometaši protiv Armenije započinju novi kvalifikacioni ciklus

Sport23.03.19, 09:26h

Najbolji bh. nogometaši protiv Armenije započinju novi kvalifikacioni ciklus
Plasman na evropsko prvenstvo izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije. Titulu prvaka Evrope iz 2016. godine brani reprezentacija Portugala

 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večerašnjom utakmicom protiv Armenije započinje novi ciklus kvalifikacija za nastup na evropskom prvenstvu koje će naredne godine biti održano u 12 evropskih gradova.  

 

Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2018. godine, reprezentacija BiH će u ovaj kvalifikacioni ciklus ući s dosta izmjena u sastavu, a priliku da reprezentaciju BiH prvi put odvede na evropsko  prvenstvo imat će hrvatski stručnjak Robert Prosinečki. Svojevremeno jedan od najboljih napadača svijeta na klupi reprezentacije BiH već u prvim susretima pokazao da ima ideju i viziju, a prve uspjehe je ostvario u mečevima Lige nacija u kojima je BiH zauzela prvo mjesto u grupi ispred Austrije i Sjeverne Irske.  

 

Novi selektor je imao težak posao da preuzme ekipu kojoj je slijedila smjena generacija. Podmladio je ekipu i doveo nekoliko igrača koji su ubrzo postali neizostavan dio selekcije BiH. 

 

Prosinečki je u ekipu pozvao mladog Eldara Čivića, dao je šansu Elvisu Sariću, Darku Todoroviću, Ameru Gojaku, Radetu Kruniću, Goranu Zakariću, Stjepanu Lončaru, Deniju Miloševiću, Elviru Koljiću i drugim nogometašima koji se nalaze u rotaciji i dobiju poziv za nacionalni tim u zavisnosti od trenutne forme i minutaže u klubovima.  

 

U kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2020. najbolji bh. nogometaši borit će se u grupi "J" protiv Italije, Grčke, Finske, Armenije i Lihtenštajna. Italija je prvi favorit grupe, ali evidentno je da "Azzuri" u posljednjih nekoliko godina ne igraju na nivou koji se očekuje od nogometnog velikana. Mnogi nogometni poznavaoci vjeruju da s adekvatnim pristupom bh. nogometaši mogu da pruže otpor Italijanima.  

 

U slučaju da Italija opravda ulogu favorita i osvoji prvo mjesto u grupi, za drugu poziciju koja donosi direktan plasman na EP za očekivati je da se bore BiH i selekcija koju (pre)često susrećemo u kvalifikacijama - Grčka. Poznato je da su Grci neugodan protivnik koji igra defanzivan, mnogi bi kazali destruktivan nogomet, a vjerovatno je da će s istim pristupom igrati i ove kvalifikacije.  

 

Prosinečki je svjestan da ne treba potcijeniti ni selekciju Finske, koja je, kao BiH, zauzela prvo mjesto u C Ligi nacija i izborila baraž koji će biti odigran nakon kvalifikacija za EP. U istoj grupi nastupila je i reprezentacija Grčke, koja je na kraju zauzela treće mjesto iza Finske i Mađarske. 

 

Prosinečki je u više navrata istaknuo da bi pobjede u prva dva domaća meča kvalifikacija (Armenija, Grčka) mnogo značile za moral ekipe u nastavku kvalifikacija. Pobjeda protiv Armenije ne bi trebala doći u pitanje, jer ipak se radi o selekciji nižeg renomea, a prvi pravi ispit izabranici Prosinečkog imat će 26. marta u Zenici protiv Grka koji će vjerovatno sve karte baciti u odbranu. 

 

Utakmica BiH - Armenija će biti odigrana večeras od 20.45 sati na stadionu "Grbavica" u Sarajevu.  

 

- Raspored mečeva reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP (grupa J):
1. kolo, 23. marta: BiH - Armenija (20.45 sati) 
2. kolo, 26. marta: BiH - Grčka (20.45) 
3. kolo, 8. juna: Finska - BiH (18.00) 
4. kolo, 11. juna: Italija - BiH (20.45) 
5. kolo, 5. septembra: BiH - Lihtenštajn (20.45)
6. kolo, 8-10. septembra: Armenija - BiH (18.00)
7. kolo, 12. oktobra: BiH - Finska (18.00) 
8. kolo, 15. oktobra: Grčka - BiH (20.45)
9. kolo, 15. novembra: BiH - Italija (20.45)
10. kolo, 17-19. novembra: Lihtenštajn - BiH (20.45) 

 

Plasman na evropsko prvenstvo izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije. Titulu prvaka Evrope iz 2016. godine brani reprezentacija Portugala.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!