video/ ljekar otkriva kako sve počinje

Prvi simptomi morbila su visoka temperatura od nekoliko dana, suzne oči, sekret u nosu, a onda...

Hronika22.03.19, 11:12h

Prvi simptomi morbila su visoka temperatura od nekoliko dana, suzne oči, sekret u nosu, a onda...
Doktor ističe da ni jedna respektabilna naučna studija nije ustanovila vezu između MRP vakcine i autizm

 

Proteklih dana na području Kantona Sarajevo zavladala je epidemija ospica ili morbila. Povećan je broj djece oboljele od ove zarazne virusne bolesti. Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u posljednja dva mjeseca registrovano je 144 oboljelih od morbila, najviše u dobi između dvije i pet godina. Svi oboljeli su nevakcinisani. O situaciji sa obolijevanjem od morbila u Kantonu Sarajevo, opasnostima i o tome kako se zaštiti u emisiji "TV Ordinacija" govorio je pedijatar dr. Ibrahim Špirtović.

 

- Prvi simptomi morbila su visoka temperatura koja traje nekoliko dana, a pacijent izgleda kao da je prehlađen, ima suzne oči i sekrete u nosu. Nakon toga na koži se pojavljuje osip po cijelom tijelu, a najčešće iza ušiju, po vratu i dekolteu te je ružičaste boje u malim mrljama, a može se slijevati i u krupnije mrlje. Situacija je ozbiljna samom činjenicom da imamo veliki broj nevakcinisanih osoba koje su u potencijalnom riziku od obolijevanja, ističe dr. Špirtović.

 


 
Doktor ističe da ni jedna respektabilna naučna studija nije ustanovila vezu između MRP vakcine i autizma.

 

- Sve do trenutka do kojeg ne postignemo kolektivi imunitet, imat ćemo problema sa pojavom povećanog broja oboljelih od ove vakcino preventabilne bolesti. Neki roditelji autistične djece navode da su prve znake autizma uočili nekoliko dana, sedmica ili mjeseci nakon što im je dijete primilo MRP vakcinu. Znakova autizma može biti i prije nego što dijete dostigne starost za prvu dozu MRP, od 12 do 15 mjeseci. Preporučljivo je dati MRP vakcinu u uzrastu od 12 do 15 mjeseci. Ako budete odgađali cijepljenje za kasnije, vaše dijete može dobiti krzamak, zaušnjake ili rubeolu, kazao je dr. Špirtović.

 

(alfa.avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!